Izvor: Informer
07.03.2024 u 10:23
0

EVROPU OČEKUJE VELIKI RAT? UKRAJINA JE SAMO POČETAK: Nema nade za mir, strateški cilj Zapada je UNIŠTENJE RUSIJE

Nije isključena mogućnost eskalacije sukoba u Ukrajini u veliki rat u Evropi, raste verovatnoća uvlačenja Rusije u novi vojni konflikt, a Zapad je sebi kao cilj postavio „strateški poraz“ Rusije, napisao je načelnik vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general-pukovnik Vladimir Zarudnicki u u članku za časopis Vojna misao.

Prema njegovim rečima, okončanje konflikta u Ukrajini neće označavati i kraj konfrontacija Rusije i Zapada, s obzirom na to da je pokrenut proces transformacije postojećeg svetskog poretka „koji je povezan sa porastom kontradikcija, a čije rešavanje praktično uvek dovodi do upotrebe vojne sile“.

– Nije isključena mogućnost eskalacije sukoba u Ukrajini od širenja učesnika ‘proksi-snaga’, koje se koriste za vojno suprotstavljanje Rusiji, do rata velikih razmera u Evropi – navodi Zarudnicki u članku koji je objavljen u listu „Vojna misao“.

On je ukazao da značajno raste mogućnost uvlačenja Rusije u novi vojni sukob. Objasnio je da SAD i zapadni saveznici svim metodama pokušavaju da sačuvaju svoju hegemoniju, koja je postala njihov način postojanja na račun ostatka sveta. Navodi da su SAD u tom kontekstu postavile sebi konkretan cilj – da Rusiji nanesu „strateški poraz“ i destabilizuju situaciju na njenoj teritoriji.

– Osnovni izvor vojnih pretnji našoj zemlji je antiruska politika SAD i njenih saveznika, koji vode hibridni rat novog tipa čiji je cilj sveopšte slabljenje Rusije, ograničenje njenog suvereniteta i rušenje teritorijalne celovitosti – piše ruski general.

YOUTUBE/PRINSTCREEN

On navodi da direktna pretnja postojanju Rusije zahteva sve jače sisteme osiguranja njene vojne bezbednosti u postojećim uslovima. U vezi sa tim, kako general primećuje, može se izdvojiti niz tendencija u cilju promenu sistema vojne bezbednosti.

Prvo, neophodno je da se strukture za osiguranje vojne bezbednosti Rusije usklade sa razmerama i vrstama vojnih pretnji i neophodno ih je objektivno proceniti.

Druga tendencija je prelazak na modulni princip u realizaciji mera za osiguranje vojne bezbednosti, odnosno zaštita države ne može da bude samo vojnim merama, već zahteva konsolidaciju napora celokupnog društva, institucija i državnih organa.

Treća tendnecija podrazumeva sklop prioriteta nacionalne bezbednosti u oblasti osiguranja vojne bezbednosti. Ova tendencija podrazumeva strogu koncentraciju državnih mera u interesu osiguranja vojne bezbednosti.

Četvrta tendencija podrazumeva uvećanje operativnosti i centralizaciju upravljačkog sistema za osiguranje vojne bezbednosti.

Peta tendencija određuje uvećanje značaja potencijala prijateljskih država u rešavanju problema vojne bezbednosti.

– Tendencije koje je autor prikazao za promenu sistema osiguranja vojne bezbednosti zahteva dalje istraživanje i, verovatno, će postati osnova za njeno usavršavanje u bliskoj budućnosti. Neki pravci, s obzirom na situaciju i dinamično formiranje novih pretnji vojnoj bezbednosti našoj državi, trebalo bi vrlo brzo realizovati – zaključio je načelnik akademije Generalštaba Oružanih snaga Rusije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter