Izvor: BLIC
12.10.2023 u 10:36
1

IZGLEDA KAO IZ KRIMI SERIJE: Ovo što su osuđeni škaljarci i kavčani napravili u SPUŽU liči na scenario, PADAJU I UBISTVA

Krijumčarenje alkohola, telefona, bodeža i špriceva, sarađivanje čuvara sa pripadnicima klanova, pokušaji ubistva i sukobi između zatvorenika. Ovo nije početak priče o nekom zatvoru u zemljama koje imaju visoku stopu kriminala poput Brazila, Meksika, El Salvadora, već o zatvoru u Spužu u Crnoj Gori.

Izgoreo restoran u Ovčar Banji! Vlasnik sumnja da je požar podmetnut

Godinama unazad ovaj zatvor sve više podseća na one u kojima čuvari više ne mogu da drže sve pod kontrolom. Ovaj zatvor, prema podacima iz 2022. godine, ima ukupno 1.018 osoba koje su lišene slobode, od čega je 41 žena i dve maloletne osobe.

Među zatvorenicima se nalaze i pripadnici suparničkih klanova – škaljarskog i kavačkog koji su već gotovo 9 godina činili najteža krivična dela po celom svetu. Od šverca narkotika pa sve do brutalnih ubistava.

Oni su svoje kriminalne delatnosti pokušali i da nastave u svojim sobama u zatvoru, pa tako, tokom pretresa soba u kojima borave, neretko budu otkriveni mobilni telefoni koji su prošvercovani na razne načine, alkohol, bodeži, špricevi, igle… Osim toga, bezbednosne službe dolaze i do različitih informacija koje se tiču pripremanja ubistava zatvorenika. Otkriveni su i slučajevi kada čuvari sarađuju sa klanovima, pokušaji bekstva pa čak i slučaj kada je jedan zatvorenik izboden.

Planiranje ubistva

Poslednja informacija koja je isplivala tiče se navodnog planiranja ubistva. Specijalno policijsko odeljenje, prema pisanju „Vijesti“, utvrđuje istinitost informacije da je postojala namera da se u spuški zatvor unese oružje. Prema informacijama bezbednosnih službi, tim oružjem je trebalo da bude ubijen od članova zaraćenih klanova.

Sagovornik „Vijesti“ rekao je da postoji informacija da postoje dve moguće mete – cetinjski škaljarac kome uskoro ističe pritvor ili Budvanin koji je duže od deceniju iza spuških rešetaka.

Međutim, ovo nije prvi put da se takav plan pripremao. Pre toga, na udaru je bio, sada pokojni, vođa škaljarskog klana, Jovan

Slobodan Kašćelan koji se trenutno nalazi u zatvoru u Spužu, ohrabrivao je članove kavačkog klana da ubiju njegovog suparnika. Navodno, on je 10. aprila 2020. godine poslao poruku: „Uđite i ošinite to gov*o“. Muškarci koji su planirali ubistvo osmatrali su sobu Vukotića čekajući da se pojavi na prozoru nakon čega su planirali da pucaju na njega iz puške sa optičkim nišanom.

Sukobi zatvorenika

Kontroverzni crnogorski biznismen Ranko Radulović izboden je u Istražnom zatvoru u Crnoj Gori početkom juna 2020. godine. Napad na njega bio je planiran duže vreme, a pritvorenik Nikola Drecun (29) iskoristio je makaze koje je prethodno ukrao u zatvorskoj ambulanti i Raduloviću naneo dve rane. Drecun je Radulovića napao tokom šetnje.

Sukobi između kavčana i škaljaraca nisu jenjavali ni u zatvoru, pa je tako 2016. godine Jovan Jovanović iz Kotora sasuo vrelo ulje po licu i telu Igoru Božoviću.

Sredinom januara 2020. godine u crnogorskim medijima objavljene su fotografije zlostavljanja pritvorenika, inače građevinskog inspektora Vladana JuretićaNa snimku se vidi kako Juretić izvodi „vežbe“ po naređenju zatvorskih cimera.

Krijumčarenje nedozvoljenih predmeta

Kako bi zatvorenici nastavili komunikaciju sa ljudima koji se nalaze izvan zidina zatvora, na različite načine njihovi prijatelji, poznanici i saradnici pokušavali su da im unesu mobilne telefone. Osim telefona, prilikom pretresa pronalaženi su različiti nedozvoljeni predmeti kao što je alkohol, igle, špriceve, ampule, nedozvoljene tablete…

U novembru 2022. godine jedan od posetilaca pokušao je da u specijalno zavarenom dnu šerpe unese nekoliko mobilnih telefona. Na njima je bio žuti papirić sa natpisom „Voli vas brat“. Nakon toga, tokom pretresa pronađena su dva telefona zakopana u zidu. U junu, iz Uprave za izvršenje sankcija, saopšteno je da su izmeštena dvojica pritvorenika koji su liftovima prebacivali mobilne telefone iz sobe u sobu, obično tokom noći.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “IZGLEDA KAO IZ KRIMI SERIJE: Ovo što su osuđeni škaljarci i kavčani napravili u SPUŽU liči na scenario, PADAJU I UBISTVA”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter