Izvor: Tanjug
06.04.2023 u 16:14
0

JEFTINIJI PREVOZ U BEOGRADU, ŠAPIĆ DONEO NOVA PRAVILA: Evo kolika će biti cena karte i kakve nas pogodnosti očekuju!

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da će Skupštini grada 13. aprila da predloži novi sistem javnog prevoza, koji bi trebalo da važi od 1. maja, a po kome će postojati dnevna karta od 200 dinara i više neće biti vremenski ograničenih karata.

Šapić je na konferenciji za novinare rekao da po ovom predlogu više neće biti ni sedam tarifa i četiri zone već dve zone i dve tarife. „Neće više da postoji ni vremenska zona već će za obe zone cena dnevne karte koštati 200 dinara“, rekao je Šapić i dodao da ta karta važi i za najdalju tačku na primer Lazarevac.

On je objasnio da će biti ukinuta karta za sve četiri zone koja košta 400 dinara i da će i ona biti 200 dinara čime što je dupla ušteda. Šapić je dodao da će postojati i sedmodnevna karta koja će koštati 1.000 dinara, a da se ukidaju karte za tri i pet dana, koja sada u sve četiri zone košta 2.350 dinara. Šapić kaže da mesečna karta za sve četiri zone trenutno košta 4.990 dinara, a po novom cenovniku mesečna karta biće 3.000 dinara za prvu, odnosno 3.500 dinara za drugu zonu.

– Godišnja karta je sada 54.890 dinara za sve četiri zone, a po novom biće 35.000 dinara za prvu i drugu zonu, rekao je Šapić i dodao da će za prvu biti 30. 000 dinara. Po starom sistemu je karta mogla da se kupi i kod vozača, mada se dešavalo da ih nema, rekao je Šapić i najavio da će kupovina u autobusu biti ukinuta.

ŠAPIĆ NA HAPPY TV O ČUVENOM METROU: „Beograd za 4 -5 godina suštinski menja svoju saobraćajnu arhitekturu i sliku, to više neće biti isti grad!“

On je objasnio da se karte neće prodavati ni u papiru, niti na trafikama, kao do sada, već na prodajnim mestima Javnog preduzeća „Naplata prevozne usluge“ ili preko aplikacije, SMS i moći će da se kupe svim platnim karticama.

– Po novom sistemu uvodimo sistem plaćanja SMS porukom, identično kako danas plaćate parking, tako ćete plaćati i karte u prevozu, uvodimo i aplikaciju u okviru koje ćete moći da plaćate SMS porukom i dodatno platnom karticom, ali ovoga puta ulaze sve platne kartice za plaćanje, rekao je Šapić.

Šapić objašanjava da će aplikacija biti besplatna i u okviru nje će građani moći da kupe dnevnu, nedeljnu, mesečnu kartu i neće morati da nose plastičnu karticu kao do sada, ali ukoliko budu to hteli, objašnjava Šapić, moći će i da je imaju u fizičkom obliku. Prema njegovim rečima, srednjoškolci po novom sistemu neće morati da plaćaju prevoz do 19 godine, a stariji od 65 godina imaće besplatan prevoz bez ikakvih nadoknada, koja je do sada bila mesečno 407 dinara. „Lica starija preko 65 godina, da li putem aplikacije ili odlaskom do šaltera moći će da izvade doživotnu praktično kartu, prijaviće se samo jednom i u roku od tri do četiri dana dobiće elektronsku katru koju će čuvati u telefonu ili će na šalteru Javnog preduzeća „Naplata prevozne usluge“ uzeti u fizičkom obliku“, rekao je Šapić i dodao da više neće morati na godišnjem nivou da je obnavljaju.

Šapić je kazao da se ukidaju kontrolori, a da će taj posao kontrole karata preuzeti Komunalni milicioneri – „Beli“.

– Ukidamo kontolore, Beli u okviru svojih obevaza preuzimaju ulogu kontrolora, jer su oni na kraju morali da dolaze, jer bez Belog nije mogao kontrolor da izrekne kaznu. Beli će ukoliko putnika zateknu bez karte uručiti mu nalog, kaže Šapić.

On je dodao da se autobus neće zaustavljati, već se putniku uručuje nalog za plaćanje posebne karte koja je kaznena i postoji rok za plaćanje, kao na primer za parking. Kaznena karta biće 5 000 dinara. Takođe, ukida se validator, rekao je Šapić i dodao da će ulaz, kao i izlaz biti na svim vratima autobusa, kako bi se izbegle gužve. Šapić je rekao da će novi sistem javnog prevoza biti jeftiniji i povoljnije za građane.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter