Izvor: BSC Happy/Politika
07.07.2023 u 18:54
0

PREKINUT LOŠ TREND DUŽI OD 40 GODINA! Srbija jedina u regionu napravila preokret!

Preokrenut trend pada

Srbija je 2022. zabeležila veći broj živorođenih u odnosu na 2021. godinu čime je preokrenut trend pada koji traje više od 40 godina.

Prema zvaničnim podacima broj živorođenih u 2022. je bio 62.700 što je za 520 više u odnosu na 2021. godinu. Srbija je, prema ovim podacima, jedina u regionu uspela da ostvari veći broj živorođenih u odnosu na prošlu godinu, odnosno prekine tendenciju sve manjeg broja rođenih iz godine u godinu.

Veoma je značajno i to što je porast živorođenih uzrokovan porastom po redu rođenja prvog deteta. Godinama i decenijama unazad broj rođenja prvog deteta bio je u konstantnom padu kao posledica stalne migracije stanovništva, a samim tim i smanjenja fertilne baze.

Srbija u 2022. beleži i rast broja prvorođene dece u odnosu na 2021. godinu za 660. Podatak o rastu broja prvorođenih je značajan jer se već decenijama, tačnije od 80-tih godina prošlog veka, beleži trend pada prvorođene dece, što je direktna posledica manje generacije žena koje učestvuju u rađanju prvog deteta.

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Samačka domaćinstva NAJBROJNIJA

Rast broja prvorođenih, prema tumačenju demografa, može se objasniti finansijskih merama populacione politike. Takođe, rast broja prvorođenih upućuje i na zaključak da sve manje mladih ljudi odlazi iz zemlje trajno.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter