Izvor: Happy BSC Portal/Telegraf.rs
27.11.2023 u 07:19
0

DANAS SU BOŽIĆNE POKLADE, DAN UOČI POSTA: Veruje se da se danas svi dugovi opraštaju

Prema narodnim običajima, poklade su domaće gozbe svih okupljenih članova porodice ili seoska veselja uoči velikih postova.

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Božićne poklade i praznik posvećen Svetom apostolu Filipu.

Ovaj dan, 27. novembar je poslednji dan pred Božićni post tokom kojeg se vernici uzdržavaju od mrsne hrane životinjskog porekla i posvećuju se molitvi, traganju za mirom i pročišćenjm duše.

Pixabay

Prema narodnim običajima, poklade su domaće gozbe svih okupljenih članova porodice ili seoska veselja uoči velikih postova i zato su nazivi poklada vezani za nazive velikih postova: Vaskršnje, Božićne, Petrovske i Velikogospojinske koje su u narodnoj tradiciji i danas veoma očuvane.

Prema vrsti hrane koja se sprema, u narodu postoje i drugi nazivi. Tako se poklade nazivaju bele, ili sirne kad je obavezno obredno jedenje belog mrsa. Mesne, kad se uglavnom spremaju jela od mesa. Proštene ili pročke poklade su dobile naziv po običaju da se na ovaj dan sve uvrede opraštaju, kako bi i nama dugovi bili oprošteni, i tako rasterećeni dugovanja, što čišći ušli u period nastupajućeg posta.

Prema starom narodnom verovanju, na ovaj dan trebalo bi pripremiti bogatu večeru i veseliti se sa svojim ukućanima.

Smatra se da su poklade dan za praštanje i veselje, pa se priređuju povorke maskiranih igrača, koje uz buku i svirku obilaze naselja i izvode različite trikove.

Različiti običaji se vezuju za ovaj dan, što zavisi od kraja do kraja. Negde se posle večere zavezuju sve verige u kući, kore od pojedenih jaja bacaju u vatru, tabani trljaju belim lukom, a deci se pred spavanje oblače prevrnute pidžame i majice. Postoji verovanje da bi trebalo uveče tabane trljati belim lukom i izgovoriti sledeće reči: „Veštica kao konac, u mene zubi kao kolac“.

HLADNO I VEDRO: Evo gde će i danas padati sneg

Narodna verovanja su povezivala period poklada sa povećanom opasnošću od zlih sila i veštica, od kojih se narod štitio na simbolične načine, recimo belim lukom ili paljenjem obrednih vatri („olalija“). U Homolju, kod vlaškog stanovništva, postojao je običaj preskakanja vatri i igranja oko njih. Na Kosovu su neke pokladne povorke simbolizovale svate Kraljevića Marka.

Božićni post jedan je od četiri velika posta, koji počinje 28. novembra i prethodi velikom pravoslavnom prazniku Božiću, rođenju Isusa Hrista.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter