Izvor: rts/kurir.rs
13.01.2024 u 23:30
0

DOČEK SRPSKE NOVE GODINE ŠIROM SRBIJE: Trgovi krcati, Tea zagrejala masu u Beogradu

Nova godina po julijanskom kalendaru dočekuje se svečano širom Srbije – na trgovima, u restoranima, a mnogi slave u svojim domovima u krugu porodice.

U prestonici, tačnije na Trgu republike građani srpsku Novu godinu dočekuju iz Sašu Matića i Teu Tairović. Tea je koncert započela hitom „Na jednu noć“ i publiku odmah bacila u trans.

-Hvala vam što ste i po ovoj hladnoći odlučili da budete sa mnom.

KADA DRŽITE TU MRVU ŽIVOTA U RUKAMA: Prvi utisci Miloša Bikovića nakon što je sina doveo kući

Nakon treće pesme Tairovićeva je bundu tešku 10 kg skinula i obukla kraću i lakšu.

Nakon nastupa pevačice koja je razgalila masu, počeo je nastup Saše Matića, uz čiji veličanstven glas su Beograđani ušli u novu godinu po julijanskom kalendaru. U jednom trenutku se Matiću, koji je svirao sintisajzer i pevao, pridružila Tea Tairović koja je ponovo izašla na binu.

Zajedno su zapevali veliki hit Vesne Zmijanac i Dina Merlina – Jorgovane, a potom su odbrojavali do ponoći sa publikom.

Takođe, u „Beogradu na vodi“ za ponoć je najavljen multimedijalni spektakl, laserski šou i vatromet, čime se i završava manifestacija „Beogradska zima“ tokom koje je organizovano 60 koncerata na čak pet bina.

Doček u Gračanici

I u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji pravoslavni vernici obeležavaju smenu dveju godina po julijanskom kalendaru.

Gračanica je najveća srpska sredina u delu Kosova južno od reke Ibar, a tu je organizovana najveća proslava ispraćaja stare i dolaska Pravoslavne nove godine.

Večerašnjom proslavom organizovanom na otvorenom, Srbi u Gračanici nastavljaju tradiciju i šalju poruku da su u njihovim životima duboko utkane vrednosti hrišćanstva, pravoslavne vere i kosovskog zaveta, sa opstankom na Kosovu kao suštinskom porukom, bez obzira na višedecenijske izazove, previranja i stradanja.

– Nadamo se da ćemo imati veliki broj meštana iz naše opštine, ali i šire ovde i da ćemo zajedno uz dobru hranu, vola na ražnju, i tradicionalno kuvano vino i domaću rakiju se svi dobro zabaviti – kaže Sandra Đokić, direktorka Turističke organizacije Gračanica.

A za dobar provod u Gračanici zaduženi su Sloba Vasić i Lena Čolak, kao i lokalni bend i di-džej. U ponoć biće i tradicionalni vatromet.

Čačani Pravoslavnu novu godinu dočekuju uz Bregovića

Čačane će u Novu godinu po julijanskom kalendaru uvesti Goran Bregović sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane, ali tu je i „gost iznenađenja“.

U Čačak su stigli i gosti iz regiona, a tradicionalni su tu turisti iz Bugarske.

Doček i u Kraljevu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu

I u Kraljevu je organizovan doček Nove godine po julijanskom kalendaru.

Najpre je upriličen program za decu, a nakon toga nastupaju Nada Topčagić, Akapulko bend i trubači.

Kragujevčani Pravoslavnu novu godinu dočekuju na trgu uz nastup Van Goga, a Nišlije uz Amadeus bend.

I Novosađani na više lokacija u gradu mogu da dočekaju Novu godinu po julijanskom kalendaru.

Gde se sve slavi Nova godina po julijanskom kalendaru

Nova godina po julijanskom kalendaru slavi se i u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji, a zanimljiva je činjenica da tradicija obeležavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, ali i u nekim delovima galske zajednice u Škotskoj.

Srbi su se, prema narodnim običajima, tradicionalno za Pravoslavnu novu godinu okupljali i igrali narodne igre, dok je tokom osmanske vladavine bilo zabranjeno proslavljanje i poštovanje srpskih tradicija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter