Izvor: TANJUG
12.10.2023 u 21:31
0

INFLACIJA USPORAVA: U septembru iznosila 10,2 odsto

Međugodišnja inflacija u Srbiji nastavila je da usporava, približavajući se jednocifrenom nivou, pa je u septembru iznosila 10,2 odsto, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS) pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Kako se navodi, ovakvo ostvarenje neznatno je niže od procena NBS objavljenih u avgustovskom Izveštaju o inflaciji. NBS procenjuje da će prema aktuelnoj projekciji, međugodišnja inflacija nastaviti da se kreće opadajućom putanjom, pri čemu bi krajem godine trebalo da iznosi oko 8 odsto.

Nastavku smanjenja inflacije u narednom periodu i njenom povratku u granice cilja u drugom tromesečju 2024. doprineće prema procenama centralne banke Srbije i efekti zaoštravanja monetarnih uslova, usporavanje uvozne inflacije, kao i očekivani dalji pad inflacionih očekivanja. Dodaje se da je smanjenju inflacije u septembru u najvećoj meri doprinelo usporavanje rasta cena hrane, kao i cena proizvoda u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta).

U saopštenju se navodi i da su prema podacima RZS na mesečnom nivou, potrošačke cene u septembru povećane za svega 0,3 odsto i da da su mesečnu dinamiku inflacije, slično kretanjima prethodnog meseca, pretežno obeležile više cene naftnih derivata, koje su povećane 3,8 odsto, usled rasta svetske cene nafte. „Usled pomenutog poskupljenja naftnih derivata, cene energenata su u septembru, u proseku, porasle za 1,6 odsto.

ZA DVE NEDELJE POČINJE: Završava se letnje računanje vremena

Međugodišnje posmatrano, rast cena energenata se u septembru našao na nivou od osam odsto, pri čemu se doprinos cena naftnih derivata ukupnoj inflaciji, nakon pet meseci, vratio u pozitivnu zonu“, navodi se u saopštenju. Centralna banka Srbije ističe i da su cene hrane i bezalkoholnih pića u septembru u odnosu na avgust u proseku bile više za 0,2 odsto, kao i da su u okviru toga, cene neprerađene hrane, vođene pre svega višim cenama svežeg mesa, zabeležile mesečni rast od 0,3 odsto, dok je rast cena prerađene hrane u septembru imao istu dinamiku kao i prethodna dva meseca a to je 0,2 odsto. Usporavanje rasta cena prerađene hrane tokom trećeg tromesečja ukazuje na to da su smanjeni troškovni pritisci na tržištu osnovnih životnih namirnica i da su se cene hrane postepeno stabilizovale. U prilog tome, kako saopštava NBS govori i kretanje proizvođačkih cena u prehrambenoj industriji, koje su od početka godine zaključno sa septembrom snižene za 1,3 odsto.

Cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije su prvi put nakon tri godine, zabeležile mesečno smanjenje koje je iznosilo 0,1 odsto, čemu su u najvećoj meri doprinele niže cene turističkih paket-aranžmana, a međugodišnje posmatrano, bazna inflacija je dodatno usporila na 8,2 odsto – naglašava se u saopštenju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter