Izvor:
26.11.2016 u 02:24
0

JEDINSTVO JE NAŠA SNAGA: Predsednik želi da se dan prisajedinjenja Banata, Bačke I BARANJE Srbiji proglasi DRŽAVNIM PRAZNIKOM!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je večeras u Novom Sadu da će Vladi Srbije uputiti predlog dopune Zakona o državnim praznicima, da bi se za državni praznik proglasio 25. novembar, dan kada je doneta odluka o prisajedinjenu Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine.

– Uveren sam da će taj predlog naići na nepodeljeno odobravanje. Danas jeste praznik za sve gradjane Srbije, bio je to i poslednjih 98 godina, ali se o njegovom značaju malo govorilo i nedovoljno znalo – ocenio je Nikolić na svečanosti u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Akademijom u Novom Sadu je obeležen 25. novembar 1918. godine, dan kada je u zgradi u kojoj se danas nalazi sedište Vojvodjanske skupštine, održana Velika narodna Skupština na kojoj je doneta odluka da se Kraljevini Srbiji prisajedine Banat, Bačka i Baranja.

Nikolić je rekao da su odluke donete tog dana "postale i ostale trajna vrednost na kojoj se gradi poslovično uspešan suživot različitih nacija i kultura u Vojvodini".On je kazao da je Vojvodina, ne samo primerom zajedničkog suživota raznih nacija, već i svojim aktivnostima u međunarodnim organizacijama koje okupljaju evropske regije, "pokretač napretka cele zemlje".

– Severna i južna srpska pokrajina neraskidivo su biće jedinstvene države Srbije. Različite kulture su naše bogatstvo, naša prednost, a zajedništvo vrlina koje su svesni svi koji bi hteli da nas dele – rekao je Nikolić.Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da su se na današnji dan 1918. godine "spojili i postali stvarnost vekovni snovi celog naroda i svih velikana severno od Save od Dunava".

– Odluka svih 757 poslanika o prisajedinjenu Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji doneta je jednoglasno i neopozivo, a ovenčana je slavom stradalnika i pobednika, nakon veličanstvenih pobeda u Prvom svetskom ratu. Naš Srem je u Rumi istu odluku doneo dan ranije – istakao je Mirović i dodao da je ovaj dan jedan od najznačajnihih u istoriji Vojvodine i cele Srbije.

Mirović je dodao da i dalje svakoga dana moramo da dokazujemo da smo spremni da "odlučno i hrabro ne ustuknemo pred iskušenjima i žrtvama koje svaka borba neizbežno traži", i to u borbi da "svakome ko dolazi posle nas bude bolje"

Potpredsednik Pokrajinske vlade Djordje Milićević, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, položili su ranije danas venac na spomen-ploču na zgradi u kojoj je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje.Na spomen ploču učesnicima Velike narodne skupštine vence su položili i predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine i Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Kurir
Foto: Twitter/Šumadinac

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter