Izvor: Kurir.rs
13.07.2020 u 07:30
0

KORONA OSTAVLJA POSLEDICE: Ugroženi turizam, ugostiteljstvo, avio-saobraćaj, profitirali onlajn dostava i farmaceutska industrija

Mnoge turističke agencije pred gašenjem, snalazimo se da preživimo, kaže turistički vodič Damjan Borisavljević

Globalna epidemija koronavirusa potpuno je promenila život u čitavom svetu, a gotovo nesagledive posledice ostavila je na određene grane poslovanja. Sektori turizma i ugostiteljstva, koji u uslovima opšteg opreza nisu na listi prioriteta, trenutno su najugroženiji, uz avio-saobraćaj, dok u Srbiji poslovi vezani za onlajn naručivanje hrane i pića beleže rast i povećan profita.

I sektor prodaje, i to proizvodi koji nisu neophodni, znatno je opao. Još od kada je korona stigla u Srbiju, svoje poslovanje privremeno su obustavili brojni saloni lepote, poslastičarnice, butici, a neki drugi koji i dalje rade, poput kafića i restorana – imaju znatno manje posla.

Radnje uvek pune

Jedino supermarketi i samostalne trgovinske radnje uvek imaju mušterije. Tržni centri rade, ali kraće i „u miru“. Pad profita osetili su i bioskopi, pozorišta i koncertne sale. Ipak, ubedljivo najveću štetu pretrpele su turističke agencije, kaže za Kurir Damjan Borisavljević, turistički vodič.

– Mi u šali kažemo kako su turističke agencije sada na respiratoru. Stanje u turizmu je loše, virus je pogodio svakoga. Mi, recimo, isključivo radimo sa stranim turistima, koji, mahom, dolaze u našu zemlju iz Kine, Japana, Indonezije, Tajvana, Rusije, Francuske… Od marta je puno najavljenih poseta otkazano, očekivalo se da će ova godina biti rekordna po broju posetilaca, međutim, doživeli smo krah. Mnoge agencije su pred gašenjem, a jedino u šta se uzdamo jeste da ćemo dobiti pomoć od države. Do tada svakako se moramo snalaziti kako bismo preživeli – navodi Borisavljević.

S druge strane, ono što neće stati jesu poslovi koji se bave proizvodnjom ili prodajom odeće i opreme za bebe i decu, farmaceutska i hemijska industrija, kao i kurirske službe i onlajn dostava.

– Svakako se za dostavu i onlajn naručivanje može reči da je zabeležen rast i razvoj u određenoj meri. Takođe, razvoj je doživela farmaceutska i hemijska industrija, najviše u domenu prodaje imunopreparata za jačanje organizma. Takođe, pojačano je i korišćenje elektronskih servisa, npr. onlajn plaćanje računa – ističe Dragoljub Rajić, koordinator Mreže za poslovnu podršku, i dodaje da rast beleži i prodaja voća i povrća, dok je izvoz u znatnom suficitu.

Briga o zdravlju

SAZNAJTE JOŠ

NOVI KORONA PRESEK U SRBIJI: 11 osoba preminulo!

SRBIJA JE NA ŽUTOJ LISTI! Medicinski pregled za srpske državljane!

VESIĆ ZA HAPPY TV: U kontejnerima oko Skupštine pronađeni blokovi za gađanje policije! (VIDEO)

Čuveni košarkaški stručnjak Miroslav Nikolić sinoć smešten u beogradsku bolnicu!

PREDLOG ZA NEDELJNU POSLASTICU! Ovako se pravi čuveni bakin kolač!

– Ljudi u ovom periodu vode više računa o svom zdravlju, pa je zabeležen rast kupovine voća i povrća. Međutim, u sektoru poljoprivrede time ne možemo da pripišemo rast, jer, s druge strane, stao je izvoz u inostranstvo, gde je veliki suficit.

Zanimljivo je da je porasla prodaja bicikala i trotineta, kao i starijih polovnih automobila.

– Pretpostavljam da je navala nastala kako bi se izbeglo korišćenje gradskog prevoza, gde je zaista teško sprovesti sve preventivne mere – zaključuje Rajić.

Oštećeni sektori: 

– Turizam – Ugostiteljstvo – Avio i auto preduzeća / transportni saobraćaj – Prodaja i proizvodnja automobila nove klase – Poljoprivreda – izvoz u inostranstvo – Uslužna delatnost – Kultura

Ko je na dobitku: – Farmaceutska industrija – Hemijska industrija – IT delatnost – Uslužna delatnost / onlajn prodaja / dostava kurirske službe – Uslužna delatnost / prodaja bicikala, trotineta i polovnih automobila

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter