Izvor: Kurir
24.10.2023 u 16:17
0

„KUĆA PRODATA ZA MILIONE EVRA, GARAŽNO MESTO ZA CENU STANA U BEOGRADU!“ Ekspert otkriva šta će biti s cenama nekretnina

Već nekoliko godina tržište nekretnina beleži nestabilnosti. Početna kriza bila je podstaknuta korona virusom, a kasnije se samo nastavila i produbila ratom u Ukrajini. Cene prodaje i izdavanja bile su u konstantnom porsatu, a u mnogim državama šuškalo se da može i da dođe i do potpunog kolapsa.

Na tržištu nekretnina u Srbiji vlada trend stabilizacije cena. Ovo potvrđuju i zvanični podaci prema kojima su cene kvadrata u septembru mesecu na većini opština ostale nepromenjene, a nekim su čak i blago pale. Beograd i Novi Sad imali su pad blizu 3 odsto, dok su u Nišu cene kvadrata ostale na nuli.

Uprkos pojeftinjenju na tržištu nekretnina, najviše cene kvadrata i dalje znatno više u poređenju sa cenama kvadrata ranijih godina.

Davorka Tasić, stručnjak za nekretnine, gostovala je u emisiji Puls Srbije gde je govorila o tome kakvo je trenutno stanje na tržištu nekretnina.

– Beograd je uvek bio specifično tržište. Kod nas više utiču političke prilike nego uopšte situacija na svetskom tržištu nekretnina. Mi smo bili svedoci da je u mnogim država Evrope početkom godine došlo do znantnog pada cene nepokretnosti. Beograd i Srbija to nisu pratili. Kada pričamo o nekim daljim mogućnostima šta će se desiti, to zaista niko od nas ne zna. Lično mislim da neće doći do naglog pada nepokretnosti. Nećemo se vratiti na realnije cene – rekla je Tasić i dodala:

Tasić je potom navela par zanimljivih podataka Republičkog geodetskog zavoda.

– Imate da je u prvoj polovini ove godine, najskuplji kvadrat koji je bio prodat je bio 11.500 evra. Onda imamo podatak da je najskuplja prodata kuća bila oko 4,8 miliona. Onda imamo jedan interesantan podatak da je garažno mesto plaćeno 58 hiljada evra. Sada kada to posmatrate, to su ekstremi. U praksi je to malo drugačije. Ako kupujete po obodu zaista možete kupiti poprilično jeftiniji kvadrat.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter