Izvor:
24.09.2019 u 11:36
0

LONDON: Poziv premijeru Džonsonu da da ostavku, parlamentu da zaseda!

Pozivi premijeru Borisu Džonsonu da podnese ostavku i zahtevi za hitno održavanje sednice britanskog parlamenta, prve su reakcije na odluku Vrhovnog suda da je suspenzija parlamenta na Džonsonov zahtev bila nezakonita.

Predsednik donjeg doma britanskog parlamenta Džon Berkou istakao je da sednica tog tela mora hitno da bude održana i najavio da će održati konsultacije sa liderima parlamentarnih partija.

Radi ostvarenja naše parlamentarne demokratije , donji dom mora da zaseda bez odlaganja. Zato ću hitno održati konsultacije sa liderima parlamentarnih stranaka – naveo je Berkou u saopštenju.

Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin pozvao je premijera Borisa Džonsona "da razmotri svoju poziciju".

On je ocenio da odluka Vrhovnog suda pokazuje da je Džonson pokazao nepoštovanje demokratije i zloupotrebu moći i dodao da će zahtevati hitnu sednicu parlamenta.

Džina Miler, jedna od aktivista koji su podneli zahtev da Džonsonova odluka o suspenziji parlamenta bude preispitana na sudu, kaže da današnja odluka pokazuje da u Velikoj Britaniji postoji vladavina prava izakoni iznad kojih nije niko, pa čak ni premijer.

Poslanici treba da se vrate na posao već sutra i da nastave da nadgledaju rad vlade – istakla je Miler.

Lider Škotske nacionalne partije za Vestminister Ijan Blekford saglasan je da parlament mora hitno da zaseda, ali ističe i da premijer mora da podnese ostavku.

Vrhovni sud presudio je danas sa je suspenzija parlamenta na zahtev premijera Borisa Dzonsona bila je nezakonita, presudio je danas Vrhovni sud Velike Britanije.

Odluka Džonsona da savetuje njeno Veličanstvo da suspenduje parlement bila je nezakonita zato što je stvorila nezadovoljstvo i sprečila parlament da sprovodi svoje ustavne funkcije, a bez razumnog opravdanja – rekla je predsednik Vrhovnog suda Brenda Hale.

Kako je objasnila, Parlament nije suspendovan, što je jednoglasno odlučilo svih 11 sudija.

Sada je na parlamentu, a posebno na predsednicima oba doma da odluče o narednim koracima – dodala je Hale.

Predsedavajući Donjeg doma parlamenta Džon Berkau je odmah reagovao, ističući da bi parlament trebalo hitno da se sastane.

Premijer Džonson je tražio da britanski parlament bude suspendovan od 10. septembra do 14. oktobra, a kraljica Elizabeta Druga je prihvatila njegov zahtev.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter