Izvor: k1
03.04.2024 u 13:20
1

METEOROLOG UPOZORIO: Stiže nam veoma čudna pojava u Srbiju

Padavine sležu pesak iz Sahare na tlo nakon čega se vazduh rasčisti, kaže Nedeljko Todorović

Globalni ekološki procesi sve više postaju deo naše svakodnevice, pojava neobičnih meteoroloških fenomena može imati značajan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. 

Nedavno, Evropu je zatekla neočekivana vest o dolasku masivne količine peska iz Sahare, procenjene na čak 180.000 tona. Ova pojava donosi sa sobom ne samo estetske promene, već i potencijalne posledice po kvalitet vazduha i zdravlje stanovništva.

Kako će ova situacija uticati na Srbiju,  saznali smo od meteorologa Nedeljka Todorovića.


 To je redovna pojava. Samo je neko objavio tu cifru. Zavisi od cirkulacije evropskog kontinenta, položaja anticiklona u oblasti visokog i niskog pritiska. Sada ćemo da se usredsredimo na oblast niskog pritiska. Kada se ta oblast nađe negde na zapadu Evrope, premešta se prema zapadu sredozemlja, kao što su Španija i Italija, onda se prema Balkanskom poluostrvu uspostavlja snažno jugozapadno strujanje. Pošto je ciklon blizu Afrike, on pokupi pesak iz Afrike i prenese ga na evropski kontinent, a ovi južni delovi kontinenta su prvi na udaru, kao što su oblast sredozemlja i Balkan. Taj pesak se transportuje preko našeg područja, čak i severnije, ponekad ide čak do Skandinavije. Onda, u sklopu tog ciklona, kako se on premešta, prolazi atmosferski hladni front – kaže Todorović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “METEOROLOG UPOZORIO: Stiže nam veoma čudna pojava u Srbiju”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter