Izvor: telegraf.rs
18.09.2023 u 16:11
0

POČINJE ISPLATA PRVIH UVEĆANIH PLATA! Evo kada i kome stiže povišica

Rebalansom budžeta predviđeno je da od septembra budu uvećane plate 208.819 zaposlenih u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti

Medicinski i stomatološki tehničari u zdravstvenim ustanovama Srbije sutra će dobiti prvi deo uvećane zarade za 5,5 odsto, ranije najavljene i omogućene nedavno usvojenim rebalansom budžeta Republike Srbije za 2023. godinu, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

– Po ustaljenoj dinamici isplata zarada, oni su prva grupa zaposlenih kojima će leći veća primanja, kao što smo najavili i obećali. A, potom slede i svi ostali, njih oko 209.000 u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti – rekao je Mali koji je dodao da su na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojeni upravo predlozi zaključaka o izmenama i dopunama zaključaka o utvrđivanju osnovica za obračun i isplatu plata, počev od plata za septembar 2023. godine, kojim se ta osnovica uvećava za 5,5 odsto.

Od srede šesnaest novih kategorija proizvoda u okviru akcije „Bolja cena – cena za narod“

Kako je istakao, rebalansom budžeta predviđeno je da od septembra budu uvećane plate 208.819 zaposlenih u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Reč je o 143.862 zaposlenih u prosveti od kojih će oni zaposleni u osnovim i srednjim školama dobiti uvećane zarade 6. oktobra, njih 1.514 zaposlenih u učeničkom standardu i još 2.416 u studentskom standardu dobiće prva uvećana primanja 13. oktobra, 59.128 medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenim ustanovama i još 1.165 u drugim ustanovama kao što su Zavod za sport, ustanove za izvršenje krivičnih sankcija i druge, 16. oktobra, odnosno 10. oktobra, i 1.664 negovateljica i medicinskih sestara u socijalnoj zaštiti, takođe 10. oktobra.

– Time nastavljamo politiku očuvanja standarda građana Srbije u uslovima kada svetska kriza i inflacija utiču na svakodnevni život. Protiv ovih efekata borimo se povećanjem plata iznad nivoa inflacije, pružanjem pomoći našim građanima kojima je ona neophodna i nastavkom ekonomskih reformi koje će održati sve naše dosadašnje ekonomske uspehe – rekao je Mali.

On je dodao da u oktobru i penzionere očekuje povećanje penzija od 5,5 odsto, te da će svima njima, dodatno i ostatku javnog sektora, plate i penzije biti uvećane i u januaru 2024. godine.

– Sa sprovedenim i planiranim povećanjima plata i penzija i očekivanim usporavanjem inflacije do kraja godine verujem da ćemo uspeti da se izborimo sa negativnim efektima tržišnih poremećaja. Sve radimo da građani u što manjoj meri osete ove posledice i verujem da uspevamo u tome –  zaključio je potpredsednik Vlade.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter