Izvor:
30.03.2018 u 14:24
0

Osuda akcije ROSU u Kosovskoj Mitrovici: Rusija će uputiti demarš UN, Briselu i NATO!

SVI predstavnici Ruske Federacije pri UN, ali i u EU, NATO i OEBS dobili su instrukciju da nadležnima u ovim organizacijama izraze zabrinutost povodom događaja na Kosovu i ukažu na propuste Kfora i Euleksa, čiji je zadatak očuvanje reda i mira u skladu sa Rezolucijom 1244 – saznaju "Novosti" u diplomatskim krugovima.

Ovaj potez Kremlja, kako prenose naši izvori, osim što predstavlja snažno zastupanje stavova Beograda u međunarodnoj areni, praktično je prva konkretna posledica otvorenog telefonskog razgovora Vladimira Putina i Aleksandra Vučića.

Tokom te jednočasovne razmene stavova i upoznavanja sa dramom koju je izazvao divljački upad ROSU na sever KiM, predsednik Rusije nedvosmisleno je osudio nasilje nad Đurićem i golorukim srpskim narodom i ponovio da će se njegova zemlja zalagati za poštovanje teritorijalnog integriteta i nezavisnosti naše zemlje.

A, ovaj demarš koji će ruski diplomatski predstavnici uložiti u UN, EU, OEBS i NATO, novo je snaženje Rezolucije 1244 koja je, prema ocenama iz Moskve, temelj svih razgovora o statusu naše južne pokrajine

Osim toga, Putinova poruka da je za Rusiju Srbija najvažnija zemlja na Balkanu, pa i u Evropi, dodatno će ojačati naše pregovaračke pozicije u napetom političkom trileru sa kosovskim Albancima.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi Beograd otvorenu rusku podršku trebalo da iskoristi da se kosovski problem otvori u UN na drugačiji način:

– Treba tražiti jačanje misije Unmika na Kosovu, nauštrb Euleksa, a možda i da se Rusija aktivno uključi u dijalog Beograda i Prištine. Došli smo u fazu kada je potpuno ogoljeno da je naše poverenje u Zapad bilo potpuno neosnovano – imali smo garancije NATO da albanske snage neće ići na sever, a ROSU je upao u Kosovsku Mitrovicu i uhapsio Đurića.

Pojedini članovi Vlade, poput ministra Nenada Popovića, otvoreno pozivaju da Beograd hitno uputi poziv Rusiji da se uključi u dijalog.

Prof. Dejan Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, upozorava da bi to mogao da bude "mač sa dve oštrice".

On objašnjava da su poruke koje su poslate tokom razgovora Vučića i Putina potvrda dobrih odnosa Srbije i Rusije i odgovor Moskve na naše odbijanje da proteramo njihove diplomate:

– Međutim, bliski odnosi sa Moskvom su i izazov, jer ćemo sigurno doći "pod oštricu" moćnih država sa Zapada.

Za Dragan Đukanovića, sa FPN, podrška Rusije došla je u važnom momentu:

– To treba iskoristiti da se nastavi briselski dijalog i proces normalizacije odnosa.

novosti.rs
Foto: Twitter/business, Twitter/newyorkcityinfo

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter