Izvor:
29.12.2017 u 16:44
0

PALE PRVE KAZNE U PANČEVU: Roditelji moraju da plate po 5.000 jer su im deca bežala sa časova!

Roditelji dvoje osnovaca iz Pančeva platili su kaznu od po 5.000 dinara zato što su im deca pobegla sa časova u školi. Ovo je prvi slučaj primene novog zakona o obrazovanju, koji predviđa odgovornost roditelja za neopravdane izostanke dece sa nastave.

Sud u Pančevu, inače, podneo je od donošenja zakona ukupno 88 ovakvih prijava protiv roditelja nesavesnih đaka, a pored dva slučaja u kojima su presuđene novčane kazne, izrečeno je i 10 opomena, dok su ostali postupci u toku ili su obustavljeni. Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je Pančevo prvi grad u kom se primenjuju kaznene odredbe novog Zakona o obrazovanju i da će se od Nove godine one primenjivati u svim školama u Srbiji.

Portparolka Prekršajnog suda u Pančevu Sandra Medaković objasnila je kako izgleda postupak protiv roditelja čija deca izostanu sa časova:

– Ove kazne predviđene su novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Prema novim propisima, roditelji su dužni da 48 sati od trenutka pošto im dete ne dođe u školu jave nastavnicima razlog. Posle toga, dužni su da u roku od 8 dana i zvanično opravdaju časove. Ukoliko se to ne dogodi, škola obaveštava nadležni sekretarijat Gradske uprave i Centar za socijalni rad. Gradska uprava dalje podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja odnosno staratelja sudu. Zaprećena kazna za ovaj prekršaj je od 5.000 do 100.000 dinara, a ukoliko roditelj ne izmiri ove obaveze, preti mu kazna zatvora, rad u javnom interesu ili blokada tekućeg računa – kaže Medakovićeva.

Najpre se izriče opomena, a ako učenik i dalje nastavi da bez opravdanja izostaje sa časova, onda se roditelji kažnjavaju novčano. Upravo to se desilo i u ova dva slučaja.

– Kada imate loš sistem, morate da idete redom, da čistite i sređujete i uvodite nova pravila. Zato smo odlučili da novi zakon primenjujemo postepeno, zajedno sa lokalnim samoupravama – kaže Šarčević.

Izvor: Kurir
Foto: Wikipedia.org

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter