Izvor: Kurir.rs
15.04.2024 u 11:39
0

POLICIJA ĆE MOĆI DA ODUZME ELEKTRIČNE TROTINETE: Za ovaj prekršaj kazna i do 100.000 dinara, a možete da zavrište i u zatvoru

Godinama su se električni trotineti vozili „na divlje“, po trotoarima i ulicama, bez ikakvih pravila i kontrole, ali tome je definitivno došao kraj. Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima usvojen je u septembru prošle godine, u martu je ozvaničen Pravilnik za registraciju lakih električnih vozila, a od 15. juna na ulicama će moći da se nađu samo oni „registrovani“.

Kako će sve to izgledati u praksi ostaje tek da se vidi, mada je već na prvi pogled jasno da će biti neophodna masovna kontrola kako bi se trotineti na struju „ugurali“ u potpuno legalne tokove, a njihovi korisnici navikli da više ne mogu da voze kuda im padne na pamet.

Ovo je svojevrsni vodič o električnim trotinetima.

1. Istorija, modeli, cene…

Prvi koncept električnih trotineta pojavio se još početkom 20. veka, njihova popularnost počela je da raste 80-tih i 90-tih godina prošlog veka, dok je prava revolucija usledila u poslednjih 10-15 godina i ona nije zaobišla ni Srbiju. Procene koliko trotineta na struju ima u našoj zemlji su veoma šarene, te se kreću od 250.000 do čak 400.000. Ponajviše u najvećim gradovima poput Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca… gde su postali dobar način da se izbegnu velike saobraćajne gužve.

Naravno, i električni trotineti se veoma razlikuju po snazi, brzini, nosivosti i ceni. U svetu postoje i oni koji mogu da razviju brzinu od čak 100 kilometara na sat, pa se s punim pravom postavlja pitanje u koju kategoriju prevoznih sredstava ih uopšte treba svrstati.

Trenutno ih najčešće možete naći po ceni od 30.000 do 70.000 dinara, mada ima i onih ekstra kvalitetnih koji koštaju po 4.000-5.000 evra, kao neki dobar polovni auto.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter