Izvor: Tanjug
28.05.2020 u 09:55
0

PRVI ČOVEK KBC „DRAGIŠA MIŠOVIĆ“: Podigli smo ugleda, mladi lekari pišu radove o koroni

Epidemija virusa korona se smiruje, a u kovid bolnici KBC Dragiša Mišović trenutno se leči manje od 50 zaraženih pacijenata, kaže direktor te klinike prof. Vladimir Ðukić i dodaje da je samo dvoje na respiratoru.

Inače u KBC Dragiša Mišović, koja je na početku epidemije virusa korona pretvorena u kovid bolnicu, lečena je trećina najtežih pacijenata iz cele Srbije koji su bili na mehaničkoj ventilaciji. Ðukić navodi da je posebno ponosan na sve zaposlene u toj zdravstvenoj ustanovi, jer niko nije otišao na bolovanje, a to govori o poverenju u ljude koji vode zdravstveni sistem.

Ističe i poverenje i poštovanje koje je prema profesiji, struci i znanju pokazala država, posebno predsednik Vučić, što je važno i za zdravstvo i za društvo uopšte, da se poštuju stručnjaci, i prava, ne samoproklamovana elita. Ukazuje da su tokom epidemije u toj zdravstvenoj ustanovi posao dobila 33 mlada lekara, koji su radili kao volonteri.

– Prvi test za njih je bio 19. mart, čekao sam da vidim da li će se pojaviti na poslu ili će otići na bolovanje. Svi se došli na posao i svi su dobili posao – rekao je Ðukić.

On je naveo da na godišnjem nivou država za njihove plate treba da izdvoji manje od 400.000 evra, što je manje nego što zarađuje nižerazredni fudbaler u Srbiji.

– Da li ova zemlja ima za te plate lekara? Naravno da ima i uvek će da ima – rekao je Ðukić.

KBC Dragiša Mišović, ustanova koja ranije nije imala infektivno odeljenje, brzo se transformisala i odgovorila zadataku pred kojim se našao zdravstveni sistem.

– Bilo je vanredno stanje i pitanje opstanka nacije. Podignut je ugled zdravstvenog sistema – rekao je Ðukić i dodao da heroji tokom epidemije nisu bili samo zdravstveni radnici i nemedicinsko osoblje već i taksisti koji su lekare i sestre besplatno vozili u noćne smene.

Tokom epidemije u KBC Dragiša Mišović zaražena su 23 zdravstvena radnika i to 14 sestara i devet lekara, a prof. Ðukić kaže da su svi dobro i da su se oporavili.

O srpskom iskustvu tokom epidemije virusa korona, prof. Ðukić ističe da je instirao da naučne radove o našim slučajevima i iskustvima pišu mladi lekari iz Srbije, a ne Nemci i Englezi.

– Naša iskustva i naši rezultati, bez obzira na kooperativne svetske studije u koje smo pozvani da učestvujemo, ima da poteknu iz Srbije – naglasio je Ðukić.

U kovid bolnici Dragiša Mišović lečeni su odrasli pacijenti zaraženi virusom korona, ali i deca i trudnice. Čak su uspeli u takvim okolnostima da urade transfuziju krvi bebi u 31 nedelji trudnoće.

– Nismo izgubili nijednu trudnoću tokom epidemije – rekao je Ðukić i dodao da je Bolnica za ginekologiju i akušerstvo zaslužila da postane klinika jer, kako kaže, ne može nauka da bude samo oko Slavije, već mora da bude i na Zvezdari, u Zemunu, Čačku, Valjevu.

– Nije prirodno da samo u GAK Višegradska i GAK Narodni Front radi 70 nastavnika. Studenti moraju da imaju šansu da uče u manjima grupama – zaključio je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter