Izvor: Politika
25.10.2020 u 16:26
0

RUSKA PORUKA ZA SVE! Lavrov ISPALIO HRVATE, otkazao posetu Zagrebu da bi duže bio u Beogradu!

Poseta ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova našoj zemlji, zakazana za 28. i 29. oktobar, znak je da odnosi Srbije i Rusije nisu narušeni.

SAZNAJTE JOŠ…

NOVA VLADA SRBIJE: Spisak svih ministara!

VUČIĆ: Primiću prvu vakcinu koja dođe u Srbiju

PREDSEDNIK VUČIĆ: Ekonomiju ne možemo da zatvorimo

Već mesecima se u jednom delu javnosti polemiše o šumovima na relaciji Moskva–Beograd, pogotovo nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu i tvita portparolke ruskog Ministarstva inostranih poslova Marije Zaharove, koja je susret Aleksandra Vučića i Donalda Trampa predstavila scenom iz filma „Niske strasti”.

Iako se Zaharova izvinila zbog neprimerenog tvita i objasnila da njena poruka nije poslata na račun Srbije, usledile su nove spekulacije u vezi s navodnim otkazivanjem posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, koja, uzgred budi rečeno, nije bila ni zakazana. Dolazak Lavrova u dvodnevnu posetu Beogradu definitivno stavlja tačku na sve nedoumice, ako ih je uopšte i bilo.

Sagovornici lista slažu se da su odnosi Srbije i Rusije tradicionalno čvrsti, o čemu svedoče i najnoviji događaji. Ne samo da je najavljeno otvaranje predstavništva ruskog Ministarstva odbrane u okviru MO Srbije, već je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u okviru balkanske turneje otkazao posetu Zagrebu, a produžio boravak u Beogradu. Marija Zaharova potvrdila je juče da će Lavrov posetiti Srbiju i Republiku Srpsku.

– Predviđen je sastanak s predsednikom Srbije, kao i prisustvovanje svečanosti povodom završetka unutrašnjeg uređenja Hrama Svetog Save i paljenja ’večnog plamena’ na Groblju oslobodilaca Beograda – najavila je Zaharova.

I ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski izjavio je juče za televiziju Pink da je dobro što Lavrov dolazi u Beograd. Podsetio je da je ovo druga ovogodišnja poseta Lavrova našoj zemlji. To govori, kako je naglasio, da su odnosi Srbije i Rusije „odlični i da imaju kontinuitet i racio”. S druge strane, dopisni član SANU i dugogodišnji ambasador u Rusiji dr Slavenko Terzić ocenjuje da poseta Lavrova Srbiji i Balkanu svedoči da Rusija ima svoje interese u ovom regionu i da nije spremna da se povlači.

Diplomata Živadin Jovanović smatra da je reč o važnoj poseti budući da je Rusija jedna od zemalja koje su najviše pogođene epidemijom virusa korona. „Poseta ministra Lavrova u uslovima kada je diplomatska aktivnost proređena izuzetno je značajna i znak je da Srbija i Rusija i u ovim uslovima održavaju redovan dijalog na strateškom nivou.

– Ona daje podsticaj učvršćivanju tradicionalnih prijateljskih odnosa između naše dve zemlje – izjavio je Jovanović. Ovaj iskusni diplomata kaže da je siguran da je Rusija s posebnom pažnjom pratila razgovore delegacija Beograda i Prištine u Vašingtonu i analizirala sve papire koji su tamo potpisani.

– Rusiji sasvim sigurno ne odgovaraju stavke koje govore o diverzifikaciji saradnje u oblasti energetike. Takozvani vašingtonski sporazum je neobičan po mnogo čemu jer su se tamo Srbija i Amerika dogovarale o tome kakav bi odnos Srbija trebalo da ima prema trećim zemljama. To ukazuje na izvesna ograničenja u nezavisnosti naše spoljne politike. Mi možemo pričati da smo nezavisni, ali to neće promeniti realnost – kaže Jovanović i dodaje da će „papiri iz Vašingtona” biti predmet analize u mnogim zemljama.

Kaže da je primetio da imamo potrebu da se „pravdamo Zapadu” kada god započnemo pregovore s Rusima.

– Širenje saradnje s Rusijom nije nikakva rusofilija već nasušna potreba Srbije i njene bezbednosne politike. Naši odnosi s Rusijom i Kinom su strateški, a to nemamo u odnosima sa SAD, EU i NATO-om – dodaje Jovanović.

Kada je u pitanju otvaranje ruskog predstavništva pri Ministarstvu odbrane, Jovanović podseća da zvanični sporazum nije potpisan, niti su saopšteni detalji. On podseća da humanitarci iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra kraj Niša nisu dobili diplomatski imunitet i da je bilo mnogo pokušaja da se diskredituje rad ovih ljudi.

– Pod pritiskom Amerike, nekoliko ruskih državljana koji rade u centru nije dobilo imunitet koji uživaju hiljade vojnika iz NATO-a – kaže naš sagovornik. Njega ne iznenađuje činjenica da Vladimir Putin neće posetiti Srbiju, kao što je dogovarano, jer su, kako podseća, u većini zemalja u kriznim situacijama šefovi država u obavezi da budu na raspolaganju 24 časa.

Pre nekoliko dana upravo o tome je govorio i predsednik Aleksandar Vučić, navodeći da Putin jedva čeka da dođe u Srbiju i raduje se tome, ali da nije trenutak budući da Rusi imaju 15.000 obolelih od korone i 300 mrtvih dnevno. Da ne treba tražiti šumove u odnosima Srbije i Rusije siguran je direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović.

On naglašava da su naši odnosi tradicionalno dobri.

HRONIKA

VRAČAR KAO TEKSAS: Jutros pucnjava, prošle nedelje demoliranje kafića, pokušaj ubistva…!

BAČEN MOLOTOVLJEV KOKTEL NA BAR U PRIŠTINI: Ugašen požar

UŽAS KOD ŠAPCA: Zgrabio sekiru i udario brata!

TEŠKA NESREĆA KOD BEOGRADA: Kombi sleteo s puta, POVREĐENI radnici!

DETALJI MISTERIOZNE SMRTI U NIŠU: Tinejdžer bežao od čoveka, pao, i više nije ustao

– Poseta Vladimira Putina Beogradu nikada nije bila zakazana. Zbog velikih zdravstvenih izazova s kojima se suočavamo sasvim je razumljivo da se od toga odustalo. Rusija je naš zaštitnik i to dokazuje činjenica da je Lavrov otkazao posetu Zagrebu kako bi produžio boravak u Beogradu – kaže Karanović.

Smatra da Rusija, kao ni Evropska unija, nisu s preteranom naklonošću gledali na postizanje vašingtonskog sporazuma i na učvršćenje veza Beograda i Vašingtona, ali navodi da to ne može da poremeti naše geostrateške odnose.

– Ukoliko Rusija ima interes da razvija odnose sa Srbijom, taj sporazum ih ne može narušiti. Rusija je shvatila da su se političke prilike u Srbiji promenile, nema bojazni da ćemo postati član NATO-a, što njima puno znači. Mi jesmo na putu ka EU, ali održavamo bliske i prijateljske odnose sa svim globalnim činiocima – kaže Karanović i podseća da Srbija nije učinila ništa na štetu Rusije.

– Nismo im uveli sankcije 2014. godine, a u međuvremenu je naš državni vrh imao mnogo susreta s Putinom i drugim funkcionerima – podseća Karanović i dodaje da su naši odnosi bliski i nenarušeni.

Terzić: Moskva uvek stajala iza načela „Balkan balkanskim narodima”

Nekadašnji ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić kaže za da Rusija, kao i sve velike sile, ima svoje prioritete i da Balkan, možda, nije u vrhu tih prioriteta, ali da su koreni ruskog prisustva ovde duboki i traju vekovima.

– Često se zaboravlja da je Rusija, i kad je sledila svoje geopolitičke interese, presudno doprinela emancipaciji Balkana i da je uvek stajala iza načela ’Balkan balkanskim narodima’. Rusija pokazuje da je zainteresovana za stabilnost Balkana – kaže Terzić.

On dodaje da ne postoji nikakva „ruska opasnost”. To je stari mit, kako navodi, kojim se prikrivaju sopstvene agresivne namere.

– Sergej Lavrov je vodeće ime svetske diplomatije i stoji na čelu sjajne diplomatske škole. Ruska podrška Srbiji na međunarodnom planu od izuzetnog je značaja. Reč je o podršci strateške važnosti koja nadilazi trenutne kombinacije – stav je našeg sagovornika.

SVE O SPORTU

CRVENO- BELI SAVLADALI MEGU: Jagodić Kurižda tihi heroj Zvezde! (VIDEO)

SJAJNA VEST: UFC šampion Habib Nurmagomedov stiže u Srbiju!

VEST KOJA ĆE OBRADOVATI SVE LJUBITELJE SPORTA: Vraća se Vladan Milojević!

Dodik: Sastanak i ručak u Istočnom Sarajevu

Povodom posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče da Republika Srpska ima odlične odnose s Rusijom, bez obzira na sve pritiske koji nisu mali.

Dodik je rekao novinarima u Šipovu da su nekorektne optužbe za navodno rusko mešanje u ovdašnje unutrašnje poslove i da se upravo oni koji iznose takve optužbe najviše mešaju.

Naglasio je, kako prenosi Tanjug, da je veoma važno što Lavrov dolazi u Republiku Srpsku, dodavši da je zvanična poseta Bosni i Hercegovini samo neko formalno pokriće.

Istakao je da će sastanak rukovodstva Srpske s Lavrovom biti organizovan u Istočnom, odnosno Srpskom Sarajevu. Dodik je rekao da je planiran i zajednički ručak, nakon čega odlaze zajedno u Beograd.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter