Izvor: Telegraf
01.02.2024 u 02:23
0

SJAJNE VESTI ZA STUDENTE: Znatno uvećanje STIPENDIJE

Danas poslednji dan da se studenti odluče koju stipendiju žele.

Kandidati koji su konkurisali i dobili studentske stipendije više različitih institucija, morali su do sada da se odluče za jednu od njih i obaveste instituciju od čije stipendije odustaju, izjavio je za Nemanja Ðikanović, rukovodilac Fonda za mlade talente Ministarstva nauke, inovacije i tehnološkog razvoja.

„Budući da su Ministarstvo prosvete i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija sinhronizovali aktivnosti na realizaciji konkursa za dodelu stipendija studentima, čime je prevaziđen izazov dupliranja stipendija, podsećamo sve kandidate da, u skladu sa zakonom, mogu biti korisnici samo jedne stipendije koja se isplaćuje iz budžeta Republike Srbije“, rekao je Đikanović.

LEPE VESTI ZA SRBIJU: Povećava se dečiji dodatak!

Prema njegovim rečima, u slučaju da je kandidat konkurisao i dobio stipendije više različitih institucija, mora se odlučiti za jednu i o svojoj odluci o odricanju obavesti instituciju od čije stipendije odustaje, najkasnije do 31. januara 2024. godine.

„U slučaju da odustaje od stipendije Ministarstva prosvete, potrebno je poslati obaveštenje na mejl studentski.krediti@posted.co.rs. U slučaju da odustaje od stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije, potrebno je poslati obaveštenje na mejl adresu fond.konkursi@nitra.gov.rs“, precizirao je Ðikanović.

On je podsetio da Fond za mlade dodeljuje više od 1.600 prestižnih stipendija „Dositeja“ najboljim studentima u Srbiji.

Fond za mlade talente Republike Srbije objavio je Konačnu listu dobitnika stipendija u okviru Konkursa za stipendiranje najboljih studenata završne godine osnovnih akademskih studija i studenata završne godine master akademskih studija za školsku 2023/24. godinu. Ove godine će stipendiju ‘Dositeja’ dobiti ukupno 1.132 studenta osnovnih i integrisanih akademskih studija i 511 studenata master akademskih studija“, rekao je Ðikanović.

Prema njegovim rečima, ove godine povećan je iznos stipendije „Dositeja“ na 36.000 dinara, a isplata počinje u februaru.

„Osim finansijske podrške izuzetnim studentima Fond za mlade talente i ove godine sprovodi novouvedeni mentorski program ‘Talenti u javnom sektoru’. Naime, dobitnici stipendije imaju ugovornu obavezu da po završetku studija obave plaćenu stručnu praksu u organima javne uprave ili institucijama čiji je osnivač Republika Srbija u trajanju od minimum tri meseca, a maksimum devet meseci“, rekao je Ðikanović.

Na taj način, dodao je, stipendisti dobijaju prvo radno iskustvo do kojeg se obično najteže dolazi.

Fond za mlade talente se nalazi u sastavu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Od 2008. godine Fond se bavi razvojem mladih talenata, a do danas je dodeljeno preko 40.000 stipendija i nagrada studentima i učenicima srednjih škola, rekao je Ðikanović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter