Izvor: Tanjug
01.12.2020 u 07:52
0

SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Učinjen maksimalni napor da svi dobiju zdravstvenu negu

Psihijatar i bivša ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović ocenila je da zdravstveni sistem u Srbiji jeste zbog virusa korona prenategnut, ali i da je učinjen maksimum napora u zdravstvenom sistemu kako nijedan građanin ne bi ostao bez zdravstvene nege.

Dejanović je istakla da su se, istovremeno, zdravstveni radnici brzo prilagodili i da zahvaljujući njihovoj požrtvovanosti nijedan građanin nije ostao lišen pomoći koja mu je neophodna.

Na pitanje, da li smatra da je zdravstveni sistem dobro organizovan,  Dejanović je odgovorila da su preporuke lekara da se na virus testiraju samo oni koji imaju određene simptome.

OVO MORATE ZNATI

SVETSKI DAN BORBE PROTIV HIV-a: Od januara do novembra inficirano 55 osoba

KORONA NE JENJAVA! Proglašena vanredna situacija na teritoriji Sombora

VANREDNA SITUACIJA I U IVANJICI! Specijalna bolnica prelazi u KOVID SISTEM

STANJE SVE GORE: Još jedan grad u Srbiji proglasio VANREDNU SITUACIJU!

-Treba slušati zdravstvena uputstva i u ovakvim okolnostima zdravstvena kultura i pismenost mora biti lekcija koju moramo naučiti. To znači da poštujemo propisane mere, merimo temperaturu, a u kovid ambulantu idemo kada dobijemo simptome -rekla je Dejanović.

Istakla je da sigurno u ovakvim okolnostima i ogromnim redovima i gužvama, zbog velikog broja zaraženih, niko ne može biti zadovoljan, a najveći stepen nezadovoljstva, kaže, možemo očekivati kod zdravstvenih radnika koji ga, ipak, primetila je, ne pokazuju.

-Zdravstveni radnici su veoma požrtvovani i dobro rade svoj posao pod direktnom palicom ministra zdravlja-istakla je Dejanović.

Na konstataciju novinara da prokomentariše „kontradiktorne objave u javnosti“, da s jedne strane nema dovoljno kreveta, dok na portalu Instituta „Batut“ piše da je u Srbiji na raspolaganju 42.000 bolničkih kreveta, Dejanović je objasnila da nemaju svi kreveti kiseonik i respirator.

-Onima kojima je potrebna kiseonička podrška ili oni koji treba da budu priključeni na respirator, oni će biti. Mi nemamo 40.000 takvih kreveta, dakle imamo ograničen broj takvih kreveta i za sada se nije dogodilo da neko kome je potrebna kiseonička potpora ili respirator ostane bez stručne pomoći – ukazala je Dejanović.

Ističe da je preraspodela pacijenata po gradovima napravljena, jer je najveći broj obolelih u velikim gradovima.

SAZNAJTE JOŠ…

Užas kod Gadžinog Hana: Pronađeno telo u lokvi krvi!

VANREDNA SITUACIJA U JOŠ JEDNOJ OPŠTINI: Zaraženo 1.107 osoba!

PRVA SERIJA „SPUTNJIK V“: Bolnica u Rusiji počela da vakciniše civile protiv korone!

TUGA! Majka heroina spasila petoro dece od požara, i nastradala

Upitana da li smatra da li su mere blagovremeno donesene, Dejanović navodi da su sve mere koje su donesene bile u cilju čuvanja zdravlja ljudi i ljudskih života.

-Mislim da je urađen maksimum napora da se spreči širenje virusa, negde ima propusta, ali grešaka koji ugrožavaju život nije bilo, jer su Krizni štab i Vlada Srbije kao prioritet stavili život i zdravlje građana- rekla je Dejanović.

Kada je reč o psihološkoj pomoći u vreme kovid krize, Dejanović je navela da je jedan od kapaciteta na koji država u tome treba da se osloni privatno zdravstvo i da bi svaki pojedinac, poput onih o kojima je govorila voditeljka, a koji bi želeli da se uključe ali ne znaju kako, trebalo da se uključi u savetovališni rad i da ponudi svoje stručne usluge Domu zdravlja, bolnici…

Kazala je da su se neki jasno opredelili da rade u privatnom, a neki u državnom zdravstvenom sistemu, ali da „intimna savest“ nalaže da „nema stručnjaka koji u ovim okolnostima ne može naći način da pomogne privatnim ili državnim ustanovama da zajedno radimo“.

-Mislim da će Krizni štab uzeti u obzir razmatranje ove činjenice da će mentalne i psihološke smetnje biti važne- izjavila je ona govoreći o psihološkom savetovanju i pomoći u uslovima pandemije KOVID-19.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter