Izvor: AGENCIJE
19.09.2023 u 10:41
0

ŠTA DONOSE IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA: Dupliraju se kazne za porodične nasilnike, silovatelje i ubice dece

Kazne za porodične nasilnike, silovatelje i ubice dece na pešačkim prelazima biće duplirane, predviđeno je u novim izmenama Krivičnog zakonika, koje je pripremilo Ministartvo pravde, pišu današnje Večernje novosti i najaviljuju da bi uskoro trebalo da počne javna rasprava o ovim izmenama.

Za osnovni oblik krivičnog dela nasilja u porodici , prema predlogu, biće povećana kazna zatvora od pola do pet godina zatvora, umesto tri meseca do tri godine, kao do sada.Ukoliko nasilnik koristi oružje kojim žrtvi može da nanese teške telesne povrede, kazna predviđena izmenama bi mogla da bude od jedne do 10 godina zatvora, umesto dosadašnjih šest meseci do pet godina.

PREDSEDNIK VUČIĆ OTPOČEO DIPLOMATSKI POHOD U NJUJORKU: „Srdačan susret sa Šolcom, pozvao sam ga da poseti Srbiju“

Ako je žrtva nasilja maloletna ili ima teške telesne povrede opasne po život, izmene predviđaju povećanje kazne od tri do 12 godina, umesto dve do 10 godina zatvora. Izmene predviđaju i mogućnost doživotne kazne zatvora za sve oblike silovanja, obljube nemoćnih osoba ili dece.

Ove izmene predviđaju i pooštravanje kazni za teška dela protiv bezbednosti saobraćaja.

Za osnovni oblik krivičnog dela nasilje u porodici predloženo je da se pooštri i propiše kazna zatvora od šest meseci do pet godina, umesto kazne zatvora od tri meseca do tri godine koja je sada propisana.

Ministarka Maja Popović je rekla da bi pooštravanje kaznene politike u odnosu na krivično delo nasilje u porodici, trebalo značajno da ohrabri sve žene da ne trpe nasilje i da ga bez straha prijave i budu uverene da će država biti tu za njih da ih zaštiti.  Hitni pozivi za prijavu nasilja u porodici mogu se izvršiti na broj 0900-100-600 od 00 do 24 časa, besplatnim pozivom.

U skladu sa inicijativom roditelja dece nastradale na pešačkim prelazima i u javnom saobraćaju, biće menjane i sankcije za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja.

Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju” osnovano je u maju ove godine.

Za izmenu Zakona i strože kazne zalagalo se više od 30 porodica koje su izgubile svoju decu u saobraćaju i koji su se aktivno  borili za bezbednost druge dece i kroz svoje lične priče ukazali na nedostatke u sistemu, sporost krivičnih postupaka i blage kazne.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter