Izvor: Espreso.rs
08.03.2023 u 11:47
0

OVAKO JE TITO GOVORIO O ŽENAMA OSMOG MARTA 1942. GODINE: Njegove reči su ostale urezane svima do danas! (VIDEO)

Predsednik SFRJ Josip Broz Tito govorio je da žene ne samo da trebaju da budu u kuhinji, već i da vladaju.

U jugoslovenskim medijima uoči 8. marta 1980. godine objavljeni su zanimljivi statistički podaci o Jugoslovenkama iz 1978. godine.

SPISAK SVIH TITOVIH LJUBAVI ĆE VAS PARALISATI: Lepotice jednog vremena su ga potpuno očarale, a za anegdotu iz spavaće sobe mnogi nisu znali!

Predsednik SFRJ Josip Broz Tito govorio je da žene ne samo da trebaju da budu u kuhinji, već i da vladaju.

Njegove reči iz Kekeca preneo je Yugopapir, a mi ga prenosimo u celosti. Tito je u njemu istakao da je ponosan što stoji na čelu armije u kojoj ima ogroman broj žena.

– Ponosim se što stojim na čelu Armije u kojoj ima ogroman broj žena… Žene Jugoslavije, koje su u ovoj borbi sa takvim samopregorom dale takve žrtve, one što tako uporno stoje u prvim redovima NOB-a, imaju pravo da ovde danas, jedanput zauvek, utvrde jednu činjenicu: da ova borba mora doneti ploda i za žene naroda Jugoslavije, da nikada više niko neće moći istrgnuti te skupo plaćene plodove iz njihovih ruku – rekao je Tito 1942. na Zemaljskoj konferenciji Antifašističkog fronta žena Jugoslavije.

– Za ovu stvar naših žena stajaće narodnooslobodilačka vojska i sve žene koje se nalaze u prvim redovima velike borbe. Možda neko na strani sanja da će u Jugoslaviji posle rata početi opet sve po starom, da će žene preći u kuhinju i neće odlučivati ni o čemu. Ali, žene su položile ispit zrelosti: one su pokazale da su sposobne ne samo da rade kod kućanstva, nego i da se bore s puškom u ruci, da mogu i da vladaju i da drže vlast u rukama“.

Na ovoj Konferenciji organizaciono je oformljen Antifašistički front žena sa zadatkom političke borbe za dalje okupljanje žena u narodnooslobodilačku borbu. Time će žene postati još aktivnija snaga bez koje se pobjeda nad fašizmom nije mogla zamisliti.

U prvom Ustavu nove Jugoslavije donetom 1945. ozakonjena je jedna od velikih tekovina NOB-a naroda Jugoslavije:

– Žene su ravnopravne sa muškarcima u svim područjima državnog, privrednog i društveno-političkog života. Za jednak rad žene imaju pravo na jednaku platu kao i muškarci i uživaju posebnu zaštitu u radnom odnosu… Država naročito štiti interese majke i deteta osnivanjem porodilišta, dečijih domova i obdaništa i pravo majke na plaćeni odmor pre i posle porođaja“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter