Izvor: BSC HAPPY/KURIR
08.01.2024 u 17:05
0

U OVOM GRADU NAPADALO VEĆ 20 CM: Evo kada sneg prestaje da pada i šta nas čeka narednih dana

Sneg u Srbiji počeo je da veje u noći između nedelje i ponedeljka, a danas je tokom dana na planinama, ali i u Sremskoj Mitrovici palo 20 centimetara.

Meteorolozi najavljuju da će ledeni talas trajati bar do 17. januara, a do kraja ove nedelje očekuju se jaki jutarnji mrazevi sa temperaturama i do -10 stepeni! Na mnogim saobraćajnim pravcima gužvu izazvanu povratkom nakon praznika dodatno je pojačao sneg na kolovozu. Na Fruškoj Gori došlo je do zastoja nakon što se kamion prevrnuo, a i dva autobusa su se preprečila. Nadležni su odamah upućeni da osiguraju bezbednost, uklonili su vozila s puta i omogucili nesmetan protok saobraćaja.

Ledeni talas do 17. januara

Izletanje kamiona s puta desilo se i na auto-putu kod isključenja Šabac-Ruma, a još dva automobila su učestvovala u udesu. Na snazi je zabrana saobraćaja za teretnjake preko prevoja Debelo Brdo, koji spaja Bajinu Baštu i Valjevo, kao i Tare.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Slobodan Sovilj kaže da smo tek na početku hladnog talasa koji će potrejati bar do 17. januara.

– Sneg će padati u većem delu Srbije, a prestanak padavina se očekuje sutra pre podne. U nižim predelima će pasti od pet do deset centimetara snega, dok će na planinama pasti više od 20 centimetara novog snega. Kada snežne padavine prestanu nastupiće suv period, ali nas do kraja ove sedmice čekaju umereni i jaki jutarnji mrazevi u većini mesta. Biće od -10 do -4 stepena Celzijusa, dok će dnevne biti od -3 do par stepeni iznad nule koliko će biti u Negotinskoj krajini – kaže Sovilj.

SPREMITE SE ZA LEDENE DANE, A ONDA TEMPERATURNI ŠOK: Meteorolog Teodorović otkrio šta nas čeka čitavog januara

Prema njegovim rečima uslova za kratkotrajan sneg biće i u petak posle podne i uveče i u zapadnoj i južnoj Srbiji, ali će količinski biti mnogo manje padavina.

I meteorolog Ivan Ristić rekao je da je pred nama prava zimska nedelja kada se očekuje stvaranje snežnog pokrivača od 10 do 20 centimetara.

Pukovnik policije Slaviša Lakićević

Vozači, držite odstojanje i smanjie brzinu

Zbog najavljenih većih snežnih padavina i značajno nižih temperatura koje su najavljene za danas i naredne dane, apelujemo na vozače da adekvatno pripreme svoja vozila za put i da obavezno koriste zimsku opremu, istakao je pukovnik policije Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije.

– Podsećamo da je u postojećim vremenskim uslovima, kada su na putu sneg, led ili poledica, obavezno korišćenje zimskih pneumatika, čija dubina šare ne sme biti manja od 4 milimetra, dok su na putevima van naselja obavezan deo zimske opreme i lanci za sneg ili drugi uređaji za povećanje trakcije – kazao je Lakićević i dodao:

– Ministarstvo unutrašnjih poslova takođe apeluje na vozače da brzinu kretanja vozila prilagode postojećim vremenskim uslovima, da drže veće odstojanje i da ne ugrožavaju sebe i druge učesnike u saobraćaju prebrzom vožnjom i nepropisnim preticanjem.

– Ovi dani će ujedni biti i najhladniji deo godine, a sa jačanjem zapadnog strujanja krajem januara sledi porast temperatura i topljenje snežnog pokrivača u nižim, ali i planinskim predelima ispod 1.500 metara nadmorske visine. Ujutru ponegde slab mraz dok će najviše dnevne temperature biti između 10 i 15 stepeni u toplijem periodu duvaće slab i umeren južni vetar – kazao je Ristić.

U martu treba spomenuti jačanje sibirskog anticiklona prema nama i jaku košavu u košavskom regionu. Topliji periodi će biti sve topliji tako da u martu najviša dnevna temperatura može preći 20 stepeni.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter