Izvor:
18.12.2019 u 19:28
0

ULICA U INĐIJI KONAČNO DOBIJA ADEKVATAN NAZIV: Trejdjunik postaje Ulica maršala Birjuzova!

Ulica u centru Inđije, blago rečeno čudnog naziva – Trejdjunik – koja je naziv dobila po tržnom centru, ubuduće se zvati Ulica maršala Birjuzova, saznao je još juče portal "Ritam Inđije", a danas je odluka ozakonjena na sednici skupštine opštine.

Inicijator promene ulice je Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) iz Inđije.

Komisija za promenu naziva ulica konsultovala je Mesnu zajednicu, koja je podržala inicijativu SUBNOR-a. Rešenje je doneto 18. novembra, a potvrđeno na današnjoj Skupštini opštine Inđija, saznaje portal "Ritam Inđije".

Prvobitno je ideju o promeni naziva ulice Trejdjunik pokrenula organizacija mladih lokalnih aktivista, "Inđijativa". Oni smatraju da ovaj naziv ulice ne bi trebalo zadržati jer jer postoje mnogi znameniti inđinčani koji nemaju ulicu.

– Primera radi, zahvaljujući Proti Radoslavu Markoviću Srbi su opstali na ovom području, a on 70 godina od smrti nema svoju ulicu u gradu koji mu duguje mnogo – rekao nam je jedan od aktivista, Strahinja Jovanović.

Ipak…

– Podržavamo promenu naziva ulice, ali smatramo da je to urađeno na pogrešan način. Trebalo je konsultovani građane koji stanuju u toj ulici, i njih pitati za mišljenje. Ovako, oni za promenu imena ulice saznali iz medija – dodaje on.

"Kako iz biografskih činjenica maršala Birjuzeva proističe posebni odnos zahvalnosti i pijeteta prema ovom uvaženom sovjetskom i jugoslovenskom heroju, to Komisija smatra da su ispunjeni uslovi iz tačke 3. stava 1. Odluke o utvrđivanju naziva ulica i trgova na teritoriji opštine Inđija, prem akojoj odredbi nazivi ulica se određuju po imenima, između ostalog, znamenitih ličnosti", navodi se u Obrazloženju ove odluke, u koju je i "Blic" imao uvid.

Podsetimo, Trejdjunik ulica dobila je ime po tržnom centru, a u Inđiji postoji desetak godina.

"Za predlaganje naziva predmetne ulice, Komisija se rukovodila simbolima koji danas u celoj zemlji i regionu karakterišu opštinu Inđija, kao grad biznisa i ubrzanog napretka. Jedan od tih simbola Inđija je dobila u samom centru grada, izgradnjom kompleksa TQ CITY. Investitor i graditelj navedenog kompleksa je Kompanija TRADEUNIQUE", navedeno je nekadašnjem u obrazloženju, kojim je naziv Trejdjunik ulica uvažena.

Zanimljivo je da je tržni centar izgrađen 2008. godine, kako se može pročitati na njihovom sajtu, te su dve godine očigledno bile dovoljne da kompleks postane "simbol koji karakteriše opštinu Inđija".

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter