Izvor:
10.03.2017 u 01:42
0

UNS: Novosadska policija vređala i ponižavala foto-reportere!

NDNV u UNS protestovali su zbog, kako navode, policijske represije kojoj su bili izloženi foto-reporteri na utakmici Vojvodina-Crvena zvezda.

Oni zahtevaju da se izvršioci primereno kazne.

Kako su saopštili, tokom sinoćnjeg meča, foto-reporteri agencije Beta Dragan Gojić, Blica Nenad Mihajlović i Tanjuga Jaroslav Pap, "u više navrata su maltretirani od pojedinih policajaca koji su obezbeđivali utakmicu", prenosi portal 021.rs.

"Policajci su ih psovali, ograničavali im kretanje i bez povoda vikali na njih i vređali ih, onemogućujući im da nesmetano rade svoj posao", navodi NDNV i ukazuje na to da su takvim postupanjem policajci znatno prekoračili svoja zakonska ovlašćenja, a pritom su i ozbiljno ugrozili čitav niz članova Zakona o javnom informisanju i medijima koji garantuju medijske slobode.

Kako je UNS-u rekao foto-reporter Nenad Mihajlović, policajci koji su obezbeđivali utakmicu prvo su na ulazu zabranili novinarima i foto-reporterima da pojedinačno ulaze na stadion i tražili da zbog lakšeg pretresa ulaze u grupama.

"Nikada nam to ranije nije traženo, ali smo pristali. Na ulazu su bili vrlo neprijatni prema nama, ispitivali su nas, pretresali i bili neljubazni i grubi. Kada se završila utakmica, krenuo sam ka zapadnoj tribini, gde je pres sala kako bih fotografisao konferenciju za štampu. Naišao sam na kordon policije i jedan od policajaca mi je rekao da ne mogu da prođem. Rekao sam mu da sam fotoreporter i da moram da stignem na pres konferenciju, ali on nije hteo da me pusti. Kada sam video da propušta druge ljude ,ponovo sam ga pitao zašto ne mogu da prođem, odgovorio je da čak da sad i svi prođu, ja neću i uputio me da sa grupom navijača Zvezde idem oko stadiona do zapadne strane. Nisam otišao jer mi nije bilo prijatno da idem sa grupom navijača. Otišao sam kući i nisam mogao da svoj posao završim do kraja", priča Mihajlović.

Kako su istakli foto-reporteri, obezbeđenje je svima pravilo probleme, detaljno ih pretresalo i oko pola sata im nije dozvolilo da uđu na stadion.

"Ovakav bezobrazluk i bahatost nismo nikada doživeli. Mi smo fotor-eporteri, a ne navijači sa bakljama da nas toliko maltretiraju na ulazu. Ispitivali su nas, psovali i bili neprijatni", rekao je foto-reporter Bete Dragan Gojić.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine će, povodom ovog slučaja, uputiti pritužbu Ministarstvu unutrašnjih poslova. "Predstavnike MUP-a podsećamo i na to da lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja, u skladu sa članom 138 Krivičnog zakona, imaju posebnu zaštitu i policija treba da štiti njihovu sigurnost, a ne da je ugrožava", saopštilo je NDNV.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter