Izvor:
27.09.2016 u 14:46
0

VELIKA NOVOST U SRPSKOM OBRAZOVANJU: Uvodi se seksualno vaspitanje u srednje škole!

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio da bi učesnici srednjih škola u Srbiji uskoro bi mogli da imaju časove sekualnog vaspitnja, odnosno obrazovanja! Uhvođenje tog predmeta biće moguće kada se promenii nastavni program, a do tada bi se izučavalo u sklopu nekog drugog predmeta. Šarčević kaže da je seksualno vaspitanje potrebno đacima u Srbiji “jer se ono bavi značajnim životnim temama”, a ministrovu odluku su podržali i Nacionalni prosvetni savet, prosvetni sručnjaci, psiolozi i sami učenici, piše Informer.

Smatram da bi seksualno vaspitanje trebalo uvesti u škole jer je to predmet koji se bavi ozbiljnim životnim temama. Pre toga, međutim, moramo pristupiti izmeni nastavnih planova i programa, što je neophodno da bismo uvrstili novi predmet. Dok se to ne desi, rešenje je da se ove teme izučavaju u okviru, recimo, fizičkog vaspitanja ili biologije. U školama bi takođe mogle da se oragnizuju radionice koje bi držali psiholozi – istakao je on.

Ministar je dodao da bi pre uvođenja bilo kog novog predmeta u škole trebalo videti kolika je nedeljna opterećnost dece. Ministarka bez porfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže za ovaj list da će sa kolegom Mladenom Šarčevićem uskoro razgovarati o uvođenju seksualnog vaspitanja u škole.

Taj predmet bi se bavio seksualnim navikama, kontracepcijom, trudnoćom, planiranjem porodice.

To bi bio poseban program koji bi obuhvatio program koji bi obuhvatio brigu o reproduktivnom zdravlju i učenicima pružio informacije i o savremenoj kontracepciji. Taj predmet bi bio dragocen i služio bi kao najbolja mera prevencije nežljene trudnoće, koja kod nas predstavlja ogroman problem među mladima. Mogao bi da se realizuje fakultativno ili da se te teme pažljivo inkorporiraju u druge predmete – istakla je Đukić Dejanović.

Inače, deca u Vojvodini su se već obrazovala o seksu u okviru predmeta Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju, koji se fakultativno izučavao u više od 80 škola. Dragan Popov iz Školskog centra “Nikola Tesla” u Vršcu kaže za Informer da je na predavanja o seksu dolazilo više od četiri petine učenika.

Ovaj predmet smo uveli kao eksperimentalni program, da vidimo kako će se deca ponašati. Nastavu smo organizovali u vidu radionica u kojima je bilo od 18 do 20 učenika. Vodili smo razne diskusije, uključivali ginekologe, urologe, psihologe, kako bi učenicima što više približili pojam seksualnog obrazovanja. Obraživali smo teme o polnim bolestima, planiranju porodice, međuljudskim odnosima, rizičnom ponašanju, što se deci veoma dopalo – objasnio je on.

Telegraf
Foto: Gimnazija Ruđer Bošković

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter