Izvor: happbsc
18.03.2024 u 10:35
0

VLADIMIR LUČIĆ ZA HAPPYTV: Telekom spreman za uvođenje 5G mreže, državni operater ulaže i u razvoj veštačke inteligencije

Aukcija za 5G mrežu u Srbiji, koja je ranije više puta najavljivana, trebalo bi, prema rečima nadležnih, da bude obavljena ove godine. Očekuje se da će kada bude formirana nova vlada, resorno ministarstvo utvrdi minimalne uslove za izdavanje dozvola na osnovu sprovedenog postupka javnog nadmetanja, a Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge treba da sprovede aukciju. Direktor državnog operatera Telekom Vladimir Lučič gostujući u Jutarnjem Programu Dobro jutro Srbije, kaže da je nacionalni operater spreman i da se samo čeka aukcija

 

  • Mi smo spremni i već imamo jedan broj baznih stanica, od Eriksona i Nokije, a nabaljamo i montiramo još tih baznih stanica tako da ćemo do aukcije biti potpuno spremni prvo ćemo aktivirati 5 G u velikim gradovima. Osim toga vrlo je bitno da smo mi prepoznati kao operator na Zapadnom Balkanu koji je jedini  prepoznat, tako da je Evropska Investiciona Banka nama odobrila praktično finasiranje za 5G. A sa druge strane jako je bitno i to što imamo partnerstvo sa Vodafonom koji je vodeća 5 G mreža u Evropi, ima najviše servisa na bazi 5 g nagalsio je Lučić.

Potencijalna primena 5G mreže je u mnogim oblastima 5G mreža pre svega namenjena novim tehnologijama. Međutim pored toga njena primena je višestruka i umnomogeme olakšava rad i drugis sektora, medicine industrije ali i za inovativne naučno tehnološke novine poput najavljenog uvođenja autombila bez vozača.

  • 5 G mreža i veštaćka inteligencija će biti dva stuba koji će promenti naše živote u narednih deset godina, jer će njima moći da se razvije na velikom broju nivoa razviće se razne vrste senzora koji će komunicirati preko 5 g mreže. Time će veštačka inteligencija dodatno moći da uči , komunikacija senzora robora, nano robota uz pomoć 5 g mreže. Za deetak godina te najsmrtonosnije bolesti biće prošlost. Ubrzaće se život i poslovanje.

Prema njegovim rečima Telekom planira da ulaže u razvoj veštačke inteligencije, što će se prema njegovim rečima odraziti u kasnijem periodu i na benefite i samo poslovanje državnog telekomunikacionog operatera u najpozitivnijem smislu.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter