Izvor: BSC HAPPY
10.10.2023 u 13:26
0

„VOJNICI! JUNACI!“ Savez potomaka ratnika Srbije obeležio godišnjicu herojske odbrane Beograda (FOTO)

Šestog i sedmog oktobra 1915. godine vodile su se borbe za odbranu Beograda. Austrija se iskrcala na delu obale Dunava koji je držao 2. bataljon kojim je komandovao major Dragutin Gavrilović.

Rastojanje između srpskih i austrijskih položaja na nekim mestima nije bilo veće od 30 metara. Jedino rešenje bilo je da srpske jedinice na ovom sektoru fronta izvrše opšti kontranapad.

Čuveni govor majora Gavrilovića glasio je:

„Vojnici! Junaci!

Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!.“

Kada je 1934. godine građen dorćolski podvožnjak u Ulici Tadeuša Košćuškog pronađene su kosti vojnika koji si branili Beograd dve decenije ranije.

SRPSKA JOVANKA ORLEANKA I NAJVOLJENIJA RATNICA: Najodlikovanija žena u istoriji ratovanja!

Deo ostatka kostiju beogradskih branilaca sahranjeni su kod kosturnice Jakšićeva kula kod crkve Ružica, a drugi deo u spomen-kostrunici na Novom groblju.

Prošlog vikenda 7. oktobra Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920 organizovao je parastos i polaganje venaca na spomenik Oslobodiocima Beograda.

Pored potomaka Srbije, na spomenik majora Dragutina Gavrilovića i spomenik palim borcima u odbrani Beograda 1915.godine na Dunavu, kao i na kosturnici kod crkve Ružice vence su položili predstavnici Vojske Srbije, ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Grada Beograda, opštine Stari Grad, učenici i profesori Prve Beogradske Gimnazije i mnogobrojni građani Beograda.

Parastos je održao sveštenik Srpske Pravoslavne Crkve kod spomenika na Dunavu, a velikodostojnici Islamske verske zajednice kod spomenika oslobodiocima Beograda na Novom groblju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter