Izvor: Alo.rs
06.07.2020 u 07:15
0

ZLOUPOTREBOM DO VLASTI: Opozicija od države otima Institut „Vinča“!

Tiho i daleko od očiju javnosti, Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti – MASA, udruženje relativno nepoznato široj javnosti, uskoro bi zahvaljujući raznim pritiscima i zakulisnim radnjama moglo da preuzme ugledni Institut „Vinča“

Naime, kako mediji saznaje, iako na mestu v. d. direktorka pomenutog instituta, Snežana Pajović je kroz „sistematizaciju radnih mesta“ uspela da obezbedi dovoljan broj glasova da u petak preuzme funkciju direktorke Instituta, uz pomoć političkih aktivista okupljenih u organizaciji „1 od 5 miliona“.

Istovremeno, radi se na tome da se Institutu obezbedi apsolutna autonomija, pa da, iako ga država finansira, ona ubuduće ne poseduje većinu glasova u odlučivanju ko će biti na čelu te institucije.

– Ko drži „Vinču“, godišnje će na raspolaganju imati i oko dve milijarde dinara, od čega 60 odsto daje država, i u tome leži motiv. MASA je organizacija koja je okupila mahom političke aktiviste i potpisnike univerzitetske podrške „1 od 5 miliona“. Sam karakter delovanja ogledao se u vršenju pritiska na najviše nosioce politike vlasti (doktorat Siniše Malog, otimanje i nered na Univerzitetu), a sve s krajnjim ciljem podrivanja ugleda nosilaca vlasti kod univerzitetske populacije. Računalo se vrlo perfidno da će se raznim političkim istupima uticati na najobrazovanije slojeve društva, kako bi se oni mobilisali za političko delovanje – navodi naš dobro obavešten izvor i nastavlja:

– Ne treba zaboraviti i da „Vinča“, koja ima toliko laboratorija, nije uradila nijedan test na koronavirus. Poslali su 10-15 naučnika u „Vatreno oko“, iako su bili u potpunosti spremni da i sami preuzmu testiranje. Izbegli su da postanu kovid institut i tako pomognu državi. Ostavili su je na cedilu, ostavili su njene građane na cedilu, uprkos svim sredstvima koje su dobili od države.

Snežana Pajović, svesna da Institut tokom njenog mandata nije ostvario pozitivne rezultate i napredak, te da ne može da očekuje podršku na osnovu svog rada, pribegava poslednjem sredstvu kako bi sačuvala fotelju, pravi pakt s organizacijom MASA, a zauzvrat joj je omogućila da stavi pod kontrolu bitne poluge upravljanja i odlučivanja na Institutu. U prilog činjenici koliko je ozbiljna njena saradnja s ovim licima govori to da koristi sredstva javnog informisanja za ličnu promociju, a koja napadaju državni vrh Srbije. Tako je Snežana Pajović koristila finansijska sredstva Instituta u iznosu od 319.714,79 dinara plaćajući NIN-u, što nije ništa drugo nego finansijska podrška medijima koji pronose glasine i neistine. Snežana Pajović je u više navrata bila upoznata sa tim da su pomenuta lica pripadnici MASA i uprkos tome njima je dala strateške i taktičke pozicije za dalje delovanje i sprovođenje agende MASA. I to pre svega kroz diskreciono imenovanje u programske odbore i statutarne komisije. Svesno postavljanje pripadnika MASA u ova tela omogućilo im je da imaju operativnu sposobnost u pogledu uticaja na ostale članove Instituta.

OVO MORATE ZNATI

PAKAO ZBOG KORONE: Mislili su da je najgore prošlo, a onda je za tri nedelje virus „EKSPLODIRAO“

OD DANAS OBAVEZNO NOŠENJE MASKE U JAVNOM PREVOZU: Kazna za one koji ne poštuju odluku

KORONA UZIMA MAHA: Grčka zbog COVID-19 zatvorila granice za građane Srbije

DANAS TOPLO I SPARNO! Uveče pljuskovi sa grmljavinom!

TRAGEDIJA U KRALJEVU: Namerno me udario kolima, hteo je da me ubije, a ja sam ga branio da ne dobije batine (FOTO)

Pored toga, Naučno veće je onemogućeno da nepristrasno izvršava poslove iz svoje nadležnosti i najgore se zloupotrebljava i koristi za pribavljanje podrške Snežane Pajović. Cilj MASA je da se zarad zalaganja za autonomiju Instituta zapravo nakači na izvor finansiranja i delovanje bez kontrole, što joj daje resurse za dalje političko delovanje.

Kako deluje MASA

– MASA okuplja preko 300 članova iz redova akademske zajednice, uključujući i naučne institute. Kroz svoje delovanje ta mreža nastoji da svaki vid saradnje s ministarstvima i državom ispolitizuje i predstavi kao vid političkih pritisaka i redukovanja univerzitetske autonomije. Ono što karakteriše njihovo delovanje jeste prostorni vertikalno-horizontalni raspored po visokoškolskim ustanovama, a koji se koristi za podsticanje nezadovoljstva, opstrukciju rada, kadriranje, a najmanje za unapređenje nauke i istraživanja. Da je MASA ideološko-organizaciona osnova za zloupotrebu univerziteta u nenasilnim metodama promene vlasti, ukazuje i činjenica da je većina članova MASA potpisala univerzitetsku podršku „1 od 5 miliona“ – objašnjava naš sagovornik.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter