Izvor: Sputnjik
17.02.2023 u 11:32
0

BLINKEN O PRIORITETIMA VAŠINGTONA I PRIŠTINE: Normalizacija odnosa sa Srbijom usredsređena na međusobno priznanje

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da su prioriteti Vašingtona i Prištine jačanje bezbednosti i stabilnosti na tzv. Kosovu i Zapadnom Balkanu, kao i normalizacija odnosa sa Beogradom, usredsređena na, kako je naveo, „eventualno obostrano priznanje“.

SAD i tzv. Kosovo su ove godine ponovo potvrdili snažno partnerstvo i zajedničku posvećenost kosovskoj demokratiji u suočavanju sa novim izazovima u evropskom bezbednosnom okruženju, rekao je Blinken povodom 15 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

– Napredak (tzv.) Kosova tokom 15 godina nezavisnosti je izuzetan po njegovim velikim koracima u razvoju stabilne, multietničke, inkluzivne demokratije – naveo je Blinken u čestitki upućenoj Prištini povodom godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti.

BLINKEN DAO POUZDANE INFORMACIJE: „SAD već reaguju, u toku je pomoć Turskoj i Siriji nakon zemljotresa!“

Blinken je naveo da Vašington snažno podržava francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine koji je nedavno predložen uz podršku EU i koji će, kako je rekao, značajno unaprediti regionalnu stabilnost i evropske i evroatlantske integracije.

Blinken je pohvalio napredak Prištine u, kako je rekao, „promovisanju i unapređenju demokratskih vrednosti i jačanju institucija za dobro upravljanje, vladavini prava i ekonomskih mogućnosti za sve građane“, objavljeno je na sajtu američkog Stejt departmenata.

Blinken je izrazio zahvalnost Prištini što je pružila utočište migrantima iz Avganistana i što je dala čvrst odgovor na, kako je rekao, ničim izazvan rat Rusije protiv Ukrajine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter