Izvor:
17.03.2019 u 08:49
0

ČOVIĆ: Ideja je bila potpuno etničko čišćenje i zastrašivanje Srba!

Martovski pogrom nad srpskim stanovništvom na KiM mao je za cilj etničko čišćenje i zastrašivanje Srba, ocenili su danas nekadašnji šef Kordinacionog centra za Kim Nebojša Čović i predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

– Ideja je bila potpuno etničko čišćenje i zastrašivanje Srba, oni žele i danas isto to, odnosno da imaju etnički čist prostor kad je albanska zajednica u pitanju – rekao je Čović.

Čović je rekao i da i danas, posle 15 godina od tog događaja, za pogrom niko nije odgovoran.

– To je bio brutalan napad, tad smo imali susreta sa ROSU nije bilo razmene vatre… Moje mišljenje je da Kfor nije preventivno reagovao, a ubeđen sam da da su imali podatke – istakao je Čović.

On je istakao da albanska strana uvek bira tajming kad se Srbija nalazi u specifičnom trenutku, a tada je bila aktuelna promena vlade.

Čović je rekao da je tada, u martovskom pogromu uništeno preko 10.000 grobnih mesta, kao i kulturna baština, a da je u međuvremenu dosta objekata rekonstruisano.

Takođe je dodao da su na mestima crkava i kulturne baštine napravljeni spomenici OVK i da se i danas povremeno napada ono što je obnovljeno.

Milovan Drecun rekao je da je pogrom bio dobro islanirana akcija, kao završni talas etničkog cicšćenja.

On je dodao i da je napad na vozilo UMNIK policije u Prištini prikrivan.

Podsetio je i da je Ibrahim Rugova u jednom od izveštaja rekao da su pogrom organizovali Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter