Izvor: Tanjug
24.10.2023 u 16:04
0

DAČIĆ NA GODIŠNJICU OSNIVANJA UN: Značaj UN danas važniji nego ikada, ponosi smo što smo jedan od osnivača

Ujedinjene nacije (UN) danas obeležavaju 78 godina postojanja, a tim povodom u Beogradu održana je svečanost na kojoj je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio da je Srbija kao deo SFRJ ponasna na to što je jedan od osnivača UN, i naglasio da je značaj te međunarodne organizacije u današnje vreme značajniji nego ikada.

– Značaj UN, okosnice svetskog multilateralnog poretka i platforme za ravnopravan dijalog država sa ciljem očuvanja mira i stabilnosti, danas je važniji nego ikada“, rekao je Dačić na svečanosti na kojoj je javnosti predstavljen mural posvećen nacionalnom bogatstvu diverizeta Srbije. „Srbija će nastaviti da bude pouzdan i predvidiv partner u ostvarivanju zajedničkih ciljeva definisanih u okviru UN – poručio je Dačić na svečanost ispred Kancelarije stalnog koordinatora UN u Srbiji na kojoj se nalazi mural. Podsetio je da su prioriteti Srbije u UN poznati i konzistentni, a to su pre svega zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta, promocija i očuvanje mira. Ministar je podsetio da se svet suočava sa sve većim brojem sukoba, teškim i dalekosežnim posledicama višedimenzionalnih i međusobno povezanih kriza, socijalnim tenzijama, terorističkim aktima, migracionim kretanjima velikih razmera, tragičnim stradanjima i novim izazovima koji su dobili na kompleksnosti, povećavajući neizvesnost za budućnost i opštu nesigurnost.

– U vremenu velikih promena, previranja i sve veće međuzavisnosti, niko nije pošteđen. Svi delovi sveta pogođeni su efektima multiplikovanih kriza -rekao je Dačić i podsetio da je osnovni zadatak UN da sačuva svetski mir i garantuje bezbednost. Dodao je da stoga pojačanim naporima moramo da radimo na pronalaženju održivih rešenja. Naglasio je da je i danas važno da se setimo činjenice da je, pre 78 godina, budućim generacijama ostavljen zavet u formi Povelje UN, da se užasi rata nikada ne ponove.

– U ispunjenju tog zaveta OUN i sve njene članice moraju zajednički da deluju – rekao je Dačić i naglasio da se Srbija zalaže se za mirno rešavanje sporova i kriza.

– U tom kontekstu, ključnim smatramo jačanje kulture mira i dijaloga, politike kompromisa i miroljubive koegzistencije naroda uz poštovanje razlika. Verujemo da je, u vremenu velikih izazova, potreban dodatni napor kako bi razum prevladao nad emocijama i strahom – kazao je Dačić. Naglasio je da je to najbolji put za izgradnju boljeg sveta za buduće generacije i naveo da Srbija nastoji da pruži doprinos, duboko verujući u neophodnost UN, posebno kada je reč o zaštiti prava i interesa, po broju stanovnika i ekonomskoj snazi, malih zemalja.

– Prioriteti moje zemlje u UN su poznati i konzistentni, a to su pre svega zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta, promocija i očuvanje mira i bezbednosti na međunarodnom nivou, kao i doprinos sprovođenju Ciljeva održivog razvoja. Na Samitu o ciljevima održivog razvoja u Njujorku, u septembru, najavili smo i prioritetne oblasti delovanja, počev od poljoprivrede, preko obrazovanja i nauke, do borbe protiv klimatskih promena – naveo je ministar. Dodao je da su zaštita životne sredine i razvoj nauke pitanja koja je Srbija prepoznala kao ključna za svoj dalji razvoj. Dačić je naglasio da bez unapređenja obrazovanja nema razvoja nauke, kao ni digitalizacije, niti razvoja veštačke inteligencije. Istakao je da je ponosan što je, na inicijativu Srbije u Generalnoj skupštini UN avgusta usvojena rezolucija

– Međunarodna dekada nauka za održivi razvoj 2024-2033 – koja će biti platforma za dalje zajedničke aktivnosti. Dačić je naglasio da je Dan UN prilika i da se pošalje poruku mira i saradnje. Ministar je kazao da su UN međunarodna oraganizacija koju najviše volimo, ali da to ne znači da druge ne volimo. Poručio je i da je važno da imamo multilateralizam koji će garantovati mir i razvoj za sve narode. Na skupu su govorile i stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob i predstavnica Generalnog sekretara UN i šefica kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašita. Žakob je izrazila zadovoljstvo što je saradnja sa Vladom Srbije, civilnim društvom, EU i mnogim partnerima, dovela do toga da se ubrza Zelena agenda i da se stavi fokus na trostruku planetarnu krizu.

– Iako je dosta fokusa na energetskoj tranziciji, i donekle na zagađenju, još mnogo toga treba da se uradi na biodiverzitetu. Mural je tu da podseti na neke važne stvari da bogatstvo flore i faune Srbiju čini jednom od šest evropskih cenatra biodiverziteta, da se tu nalazi više 40 odsto kopnenih sisara koji žive u Evropi i više od dve trećine evropskih vrsta ptica – rekla je ona. Naglasila je da je zato zajednička odgovornost svih da se očuva takvo bogatstvo i lepota, kao i ekosistem koji ih održava. Žakob je navela da Srbija, kao nova predsedavajuća Karpatske konvencije, ima tim veću odgovornost da poveća regionalnu posvećenost, i naglasila da se upravo zato svi raduju sporazumu Srbije i Rumunije o uspostavljanju zaštićenog Ramsarskog močvarnog područja na Dunavu. Prema njenim rečima, važno je i da se u Beogradu nađu svi mogući načini za očuvanje, unapređenje i proširenje izuzetnih prirodnih karakteristika grada i okoline, radi rešavanja klimatske i prirodne krize koliko i očuvanja privrede, javnog zdravlja i blagostanja.

– Beograd će imati velike mogućnosti da ubrza zelenu transformaciju kroz planirane razvoje kao što je Ekpo 2027 – nalasila je ona i podsetila da je Srbija jedna od 32 zemlje koje su se nedavno u potpunosti posvetile realizaciji Agende 2030. Žakob je kazala da primarna odgovornost UN ostaje da zaštiti ljude, ljudska prava, stvori više prostora za građane da se zalažu za prava i da budu saslušani, više akcije i više kapaciteta za rešavanje nejednakosti, diskriminacije i mržnje. Kaže da je važno da se promoviše kultura dijaloga i pomirenja, poštovanja različitosti, empatije i solidarnosti. Žakob je naglasila da je mural, čiji su autori Marija i Stefan Šoln, snažno umetničko delo koje izaziva emocije, radoznalost i posvećenost. Svečanosti su pristustvovali i ministri Slavica Đukić Dejanović i Novica Tončev, brojni amabasadori i druge zvanice, predstavnici institucija i međunarodnih organizacija. Dan UN označava godišnjicu stupanja na snagu povelje Ujedinjenih nacija 1945. godine. Ratifikacijom osnivačkog dokumenta od strane većine potpisnica, uključujući i pet stalnih članova Saveta bezbednosti, UN su zvanično nastale. Od 1948. godine 24. oktobar širom sveta obeležava se kao Dan UN. Od osnivanja u San Francisku, kada su imale 51 članicu među kojima je bila i Jugoslavija kao jedan od aktivnih osnivača i prvih potpisnica Povelje UN, UN danas imaju 193 članice, čiji se rad rukovodi ciljevima i principima sadržanim u osnivačkoj povelji UN.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter