Izvor: 24SEDAM.RS
22.04.2024 u 10:42
0

DAČIĆ PROCENJUJE DA JE SEDNICA SB PRILIKA: Vučić DA ukaže na sve probleme Srba na KiM

Izveštaj UNMIK-a se uvek sprema šablonski, nedovoljan i ne prikazuje na pravi način sve nedaće sa kojima se srpski narod suočava

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je današnja sednica Saveta bezbednosti UN u Njujorku, koja je posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a još jedna prilika da predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakne sve temeljne principe za koje se zalaže Srbija, kao i da ukaže na sve probleme sa kojima se Srbi suočavaju na prostoru KiM.

Dačić je naveo za TV Pink da je sednica prilika da Vučić istakne da je taj izveštaj koji se, kako je naveo, uvek sprema šablonski, nedovoljan i da ne prikazuje na pravi način sve nedaće sa kojima se srpski narod suočava.

„Takođe i prilika da istakne i to da u njemu nisu opisani svi problemi, niti je jasno odakle svi ti problemi proističu“, rekao je Dačić.

Ministar je naveo i da je ta sednica još jedna prilika da Vučić ponovi temeljne principe za koje se Srbija zalaže, kao i da ukaže na sve probleme sa kojima se Srbi suočavaju na prostoru KiM.
Dačić je podsetio da na sednici neće prisustvovati premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, navodeći da je očigledno razlog taj što nije dobro prošao u ranijim „duelima“ sa Vučićem.

„Zanimljivo je da Kurti neće biti na sednici, nego Osmani. On je pobegao od te sednice i megdana sa Vučićem. Uglavnom je on dolazio na ove sednice, ali očigledno je da nije baš najbolje prošao u svim tim duelima jer on to shvata kao neku vrstu duela“, rekao je Dačić.

On je ukazao i da je sednica SB koja će danas biti održana u Njujorku redovna, ali da zapadne zemlje pokušavaju i uspevaju u tome da smanje broj tih sednica.

„Bilo je ranije održavanje četiri puta, znači bilo je na svaka tri meseca, pa se smanjilo na tri, pa sada na dva. I to je teškom mukom smo zadržali da uopšte bude dva puta. I sad imate nelogičnu situaciju, to je da u BiH raspravlja se dva puta godišnje, a njima smeta što se dva puta godišnje raspravlja o Kosovu i Metohiji“, rekao je Dačić.

Na pitanje da li očekuje da će neko na današnjoj sednici reagovati na referendum koji se održao na severu KiM i na bojkot glasanja Srba, Dačić je naveo da to pitanje formalno ne ulazi u izveštaj, ali da će to sigurno biti tema.

Dodao je i da je referendum na severu KiM „propao“.

„Znate kakav je to sad spin, oni nas sad krive za taj referendum, što smo mi kao bojkotovali referendum-mislim na EU. Eto mi nismo konstruktivni, a ispada da Priština jeste. A oni su napravili celu tu situaciju. Bilu lažni izbori, izabrani lažni gradonačelnici. Onda oni rekli pokrenite inicijativu za smenu pa će oni da podnesu ostavke. Međutim oni ne podnesu te ostavke. Pa onda sada treba da se ide na referendum. To je čitav jedan spisak tih nekih naučno fantastičnih ideja koje stalno izazivaju problem“, rekao je Dačić.

Dačič je rekao i da je cilj jednostranih akata koje dolaze od Kurtija da se stalno izazivaju neki problemi i da se zakomplikuje život Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, čime bi se ostvario dugoročni cilj – nastavak politike etničkog čišćenja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter