Izvor: RT
30.09.2023 u 18:10
2

DOK SRBIMA SASIPAJU METKE U GLAVU I SMEŠTAJU U GETO, AMERIKANCIMA SE PRIVIĐA SRPSKA VOJSKA: AMERIKU „PLAŠI“ NAVODNA MOBILIZACIJA U SRBIJI!?!

U pitanju su samo besmislene optužbe koje imaju za cilj da Srbiju prikažu kao destabilizujući faktor i da je predstave kao agresora, smatraju analitičari sagovornici RT Balkan.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan je tokom razgovora sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, izrazio zabrinutost zbog navodne „mobilizacije srpske vojske“ u blizini administrativne linije sa KiM. 

Kurti je poziv ocenio kao ohrabrujući i zahvalio Salivanu na podršci Prištini i „obezbeđivanju granica“. On je, takođe, zatražio „povećanu pomoć protiv ratnih planova Srbije“.

Da se Bela kuća baš zabrinula, preneo je i portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi i nazvao „veliko srpsko vojno raspoređivanje duž granice sa ‘Kosovom'“ destabilizujućim razvojem događaja, sa čime se složio i šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Reč je o navodnim srpskim planovima o kojima, reklo bi se, jedino Srbija ne zna ništa, ocenjuju analitičari za RT Balkan. 

Štaviše, oni znaju da naša vojska nije u posebnom stepenu borbene gotovosti, a pogotovu nije u povišenom stepenu, ocenjuje potpukovnik KOS-a u penziji Ljuban Karan.

On navodi da u ovom trenutku niko nije razmišljao o upotrebi vojske, zato što situacija nije bila takva da bi to zahtevala: u pitanju je bila jedna operacija „zločinačke Kurtijeve paravojske ili policije na jedno selo i jedan manastir“.

„Upotreba naše vojske bi bila u situaciji da oni krenu sa ‘kosovskom Olujom’ i da pokušaju etnički da očiste KiM od Srba, ili da krenu masovno da ubijaju Srbe. Ovo nije takva situacija i oni se nisu uplašili, nego je to spisak nekakvih optužbi koje treba da se upute Srbiji, da bi se naša država predstavila kao agresor. To je bio cilj i akcije Prištine, da ‘pokaže’ da Srbija ubacuje teroriste na teritoriju KiM i da vodi agresivnu politiku“, ocenjuje Karan.

„Neko mora da zaustavi Kurtija“

Karan ističe da ćemo tek videti da li oni zaista planiraju vojno rešenje za KiM, jer neko mora da zaustavi ovo nasilje Kurtija.

„Kurti je proglasio sever KiM za zonu antiterorističkog delovanja i primenjuje sve moguće mere, napade, pritiske i hapšenja. Jednostavno, pravi nemoguće uslove za život Srba“, objašnjava naš sagovornik.

Podseća da je Kfor jedina ovlašćena vojna sila i jedini koji ima mandat da stvori uslove za normalan život svih ljudi na KiM. Ipak, oni to ne čine i dozvolili su Prištini da formira paravojsku i oružane formacije koji koriste silu prema Srbima.

 – Ako ne zaustave Kurtija, onda dolazi realna opasnost da naša vojska mora da ga zaustavi. Ovo još nije ta faza, nego je u pitanju jedna besmislena optužba koja nije tačna. Mi tačno znamo kad je naša vojska u povišenom stepenu borbene gotovosti, to se nikada nije krilo i uvek je objavljivano preko sredstava informisanja. Kada naša vojska preduzima tako nešto ili državni vrh to naredi, to je uvek u funkciji odvraćanja i smirivanja situacije, a ne da se krene u oružane obračune – poručuje Karan.

Dakle, u pitanju je samo „jedna od laži na spisku lažnih optužbi koje pravi ne samo Kurti, nego i pojedine zapadne države koje ga podržavaju u tim akcijama“.

To ni laik ne bi uradio

General u penziji Božidar Forca takođe podseća za RT Balkan da je predsednik Srbije već objasnio da nema naređenja o podizanju borbene gotovosti niti operativne sposobnosti, iako vojska normalno prati bezbednosnu situaciju.

 – Sve ovo što se desilo treba sad malo ‘navaliti’ na Srbiju, što više tih ‘nevaljalih’ elemenata i kamenčića. U to smislu je i ta njihova ‘zabrinutost’ za gomilanje vojske, mada tog gomilanja vojske nema. Dakle, ovo služi samo tome da se Srbija malo jače pritisne – ističe Forca.

On navodi da nema šanse da postoji bilo kakvo gomilanje vojske jer bi to bilo potpuno kontraproduktivno.

„Pored svega što je učinjeno i što se desilo – na našu štetu – gomilanje vojske bi bila geopolitička šamarčina. To ni laik ne bi uradio“, zaključuje Forca.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “DOK SRBIMA SASIPAJU METKE U GLAVU I SMEŠTAJU U GETO, AMERIKANCIMA SE PRIVIĐA SRPSKA VOJSKA: AMERIKU „PLAŠI“ NAVODNA MOBILIZACIJA U SRBIJI!?!”

    • Reuters
      Kosovo demands Serbia withdraw troops from border
      Story by Reuters •9h
      Vučić: Vojska neće ući na KiM, povući ćemo snage iz tog područja…

      0
      0
      Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter