Izvor: HAPPY BSC
30.12.2022 u 10:37
0

EKSKLUZIVNO IVICA DAČIĆ ZA BSC HAPPY PORTAL: Srbija neće postati član BRIKS-a ali će s tom organizacijom sarađivati

Ministar spoljnih poslova Srbije je ekskluzivno za Happy BSC portal objasnio viđenje Beograda po pitanju organizacije BRIKS i EU

„To je strateško spoljno-političko pitanja, ali se učlanjenje u toj organizaciji kosi sa stavovima Brisela, jer učlanjenjem u organiziaciju BRIKS isključuje člansvo u EU. Saradnja s BRIKS-om je uvek korisna i na tome uvek radimo jer takva organizacija ima svoje prednosti naročito u globalnim spoljno-političkim razmiricama koje postoje sada na globalnom nivou“, rekao je za Happy BSC portal ministar spoljnih poslova Ivic Dačić odgovarajući na pitanje da li će se Srbija možda naći na spisku sledećeg sastanka orgnizacije BRIKS gde će se odlučivati o pristupanju novih članova.

Dačić je podsetio da Srbija, koja ima za cilj da postane deo evropske porodice ne može da bude ni član pokreta Nesvrtanih iako je Beograd bio osnivač tog pokreta. „Srbija više nije član pokreta Nesvrstanih, iako je Beograd bio domaćin sastanka tog pokreta prošle godine, na 60-godišnjicu te organizacije, ali smo bili domaćini samo u svojstvu posmatrača“, rekao je prvi čovek srpske diplomatije.

Dačić je naglasio da, iako je BRIKS pre svega ekonomska organizacija, da se i EU tumači kao ekonomska organizacija koja je prerasla u političku zajednicu i da Brisel ne gleda blagonaklono na BRIKS. „Srbija ne bi dobila pozitivnu ocenu od EU da se priključimo BRIKS-u“, zaključio je ministra spoljnih poslova Srbije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter