Izvor: Kosovo online
01.07.2023 u 21:30
0

EVROPSKA UNIJA O DETALJIMA MERA PREMA TZV. KOSOVU: Stupile su na snagu, obavestili smo Prištinu 28. juna

Evropska unija je preduzela mere protiv tzv. Kosova zbog nepreduzimanja koraka na deeskalaciji situacije na severu i o tim merama je obavestila prištinske institucije 28. juna, potvrdio je za Gazetu ekspres neimenovani portparol Unije.

BORELJ ZAGRMEO: Evropska unija polako gubi strpljenje oko situacije na KiM

Kako je rekao, privremeno je obustavljen rad u radnim telima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a tzv. Kosovo, takođe, neće biti pozivano na sastanke na visokom nivou, dok će bilateralne posete biti obustavljene.

U međuvremenu, sastanci koji neće biti prekinuti su oni koji su fokusirani na razgovore o sitguaciji na severu Kosmeta, u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija.

„Privremeno smo obustavili rad organa u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Kosovo takođe neće biti pozivano na događaje na visokom nivou i bilateralne posete će biti suspendovane, osim onih koje su usmerene na rešavanje krize na severu Kosova u okviru Dijaloga koji vodi EU“, rekao je portparol EU.

Takođe, za Gazetu je potvrđeno da je obustavljen program sredstava za tzv. Kosovo u okviru IPA 2024.

Predlozi koje je tzv. Kosovo predstavilo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (VBIF), kako je potvrdio portparol EU, uopšte nisu podneti na razmatranje Odboru VBIF-a na sastanku održanom 29. i 30. juna.

„Programiranje sredstava za Kosovo u okviru vežbe programa IPA 2024 takođe je stavljeno na čekanje. Predlozi koje je Kosovo predstavilo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (VBIF) nisu dostavljeni na razmatranje Odboru VBIF-a 29-30. juna”, rekao je izvor Gazete ekspres.

O ovim merama EU je obavestila prištinske institucije 28. juna

Stupanje na snagu ovih mera juče je odmah potvrdio komesar za proširenje Oliver Varhelji, kada je nagovestio da tzv. Kosovo nije uključeno u izdvajanje fonda od 2,1 milijardu evra koje je juče odobrio Operativni odbor Investicija Zapadnog Balkana.

Portparol EU je pojasnio da su mere uvedene tzv. Kosovu privremene i reverzibilne u zavisnosti od razvoja događaja na terenu i odluka o deeskalaciji koje može da donese premijer Aljbin Kurti.

U međuvremenu, Evropska unija pomno prati ispunjavanje zvaničnih briselskih zahteva od Srbije i spremna je da preduzme mere ukoliko se tako nešto ne dogodi.

Predstavnik Unije je rekao i da situacija na severu Kosmeta ozbiljno uznemirava EU, što je izrazio i visoki predstavnik EU Đuzep Borelj 3. juna u ime 27 država članica.

„Osudili smo nasilje i nastavljamo pozive na hitnu deeskalaciju sa obe strane. Visoki predstavnik Borelj je u ime zemalja članica EU bio vrlo jasan u vezi sa očekivanim koracima za trenutnu deeskalaciju”, rekao je izvor Gazete.

On je ponovio da Evropska unija očekuje od tzv. Kosova da deluje u pravcu deeskalacije i obustavi policijske operacije, povuče policijske snage iz blizine opštinskih objekata na severu, da gradonačelnici opština privremeno obavljaju svoje dužnosti van zgrada opština i da prevremeni izbori budu raspisani što pre u četiri opštine, na sveobuhvatan način, što znači puno i bezuslovno učešće Srba sa Kosmeta.

Dodao je i da je neophodno brzo primeniti Ohridski sporazum, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Nažalost, Kosovo još nije preduzelo potrebne korake. Stoga je EU – kao što je prikazano u saopštenju visokog predstavnika u ime država članica od 3. juna – odlučila da primeni mere na Kosovo“, zaključio je portparol EU.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter