Izvor: HappyBSC
06.06.2022 u 20:09
0

„Kada se poremete međunarodni odnosi i kada je politika sile, jedina politika koja se vodi, onda male zemlje gube“ dr Lopandić u emisiji „ĆIRILICA“

U večerašnioj emisiji “ Ćirilica“ gostovao je dr Duško Lopandić koji je govorio sa istorijskog aspekta i napravio paralelu između propadanja raznih carstava kroz istoriju, sa ovim dana što se dešava.

Osim toga, u toku emsiije, dr Lopandić je govorio i o ratu u UKrjaini, kao i o trenutno poziciji Srbije i šta je glavni interes Srbije trenutno.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Ne osećam se delom Zapada, ali se osećam delom Evrope“ Aljoša Milenković u emisiji“ĆIRILICA“

– U našim životima svaka generacija prolazi kroz jednu do dve potpune promene međunarodnog poretka. Mi stariji se sećamo 90ih kada je dvopolarni svet raspao. Mi sada, 30 godina kasnije, gledamo kako se taj mirni raspad, pretvorio u krvavi raspad. Mislim da 24. februar pred novi prelomni momenat u sadašnoj istoriji i da smo svedoci stavranja jednog novog poretka i ne znamo kako će on izgledati. Svaki rat je nepredvidiv. Ono što je tragično jeste što zgleda da će oavj rat da traj još dosta, ne vdii se kraj ratu – istako je Lopandić.

– Ja se ne bih složio da sa tim da propada Amerika i Evropa. Gledajući ekonomski, gledajući tržište, ekonosmki to je više od polovine društvenog proizvoda trenutno koje predstavljaju Evropa i EU i čiji smo mi, kako god da uzmete, bar ekonomski, u potpunosti deo- dodao je Lopandić.

Ističe da je ovo dana jedna drmatična situacija. Govoreći o tome kakva je ovo poruka

Dr Lopandić Ističe da smo starteški upućeni na Evropsku uniju. Kao primer navodi da je uvećana ekonoomska razmena, investiccije itd. Naša saradnja sa susedima  je deo procsa integracija sa EU. Navodi i da ovo što se danas dešava je jedna katastrofa za Evropu. 

O dešavanjima i sukobu u Ukrajini, dr Lopandić kaže da je Rusija je imeprijalno carstvo koje ima svoje interese

– Moja interpretacija ovoga što se sada desilo u Ukrajini je strašna greška strategije iz Moskve. Rusija možda jeste bila ugrožena širenjem NATO, ali Rusije je okrenula Ukrajince skroz protiv Rusa.

– Rusija ima sledećih par generacija, umesto Poljaka u Polskoj, ima Ukrajince koji su postali Poljaci tj Antirusi. Srušili su potpuno veze sa Evropom, Nemačkom. Nemačka se do kraja borila za SEVERNI TOK. Toliko novca je uloženo u to da se razvijaju energetske veze. Sve je to uništeno – dodao je dr Lopandić.

O poziciji i stanju Srbije

-Srbija ima komplikovanu poziciju  i odnose. Mi smo mala zemlja. Kada se poremete međunarodni odnosi do te mere i kada je politika sile, jedina politika koja se vodi, onda male zemlje gube. Nama ovaj sukob ne odgovara. Ne odgovara nam što se raspada međunarodni sistem, što se ne poštuje evropski sistem, što su poremećeni ekonomski odnosi itd. – naveo je Lopandić.

– Možda u Moskvi nisu računali na sankcije, ali je krivica došla odande. Mi smo u teškoj situaciji, ali naš interes je da ostanemo evrospka zemlja, da ostanemo uključeni u sve mreže, uključeni u saradnje sa susedima i sa EU, uključeni u intergracije u EU. Mislim da je to naš interes, a kad pogledamo ekonomski, takođe – zaključio je Lopandić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter