Izvor: TANJUG
13.08.2023 u 10:01
0

KURTIJEVOM LUDILU NEMA KRAJA: Dva meseca BLOKADE srpske robe na Kosovu i Metohiji – ŠTETA 50 MILIONA EVRA!

Bojan Stanić iz Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije, izjavio je danas da se šteta zbog blokade ulaska robe iz centralne Srbije na KiM uvećava i da je procena da je, kada je reč o nerealizovanim pošiljkama iz centralne Srbije na KiM, blizu 50 miliona evra.

Stanić je rekao da je ekonomija racionala stvar, a da je odluka Prištine ekonomski neracionalna i čini štetu krajnjim potrošačima na KiM.

Podsetio je da je do 8. jula bilo zabranjeno sve da se uvozi iz centralne Srbije, pa je dozvoljen ulazak sirovina, poluproizvoda, mašina i opreme, osim finalnih proizvoda za krajnje potrošače u maloprodaji.

Stanić je ukazao da je činjenica da se šteta uvećava, ali manjim intenzitetom nego do 8. jula i istakao da trpi i privreda KiM, posebno jer je slabije razvijena.

Dodaje da Priština srpsku robu menja robom iz regiona – iz Bugarske, Severne Makedonije ili Albanije, koja je ipak skuplja.

KURTI PONOVO PROVOCIRA: Priština ODUZELA sertifikate SRPSKIM FIRMAMA na Kosovu i Metohiji

Prema rečima Stanića, roba iz centralne Srbije na KiM je prošle godine bila zastupljena u vrednosti od 520 miliona evra, dok je Priština dopremila robu od oko 50 miliona evra.

– Imamo iskustvo od ranijih godina, kada se razmena potpuno oporavila – naveo je Stanić i dodao da su postojali i bojkoti robe, uz neformalne kampanje, ali da to nije dovelo do štete po nas.

Stanić je naveo da je reč o političkoj odluci i izrazio očekivanje da će, zbog pritisaka EU, doći do prekida zabrane srpske robe na KiM.

Ako bi se kriza završila sutra, bila bi manja šteta u odnosu na prethodnu blokadu. Ona je, međutim štetnija, jer ne znamo koliko će trajati – zaključio je Stanić.

Priština je 14. juna zabranila ulazak kamiona sa srpskim registarskim oznakama iz, kako je tada saopšteno, bezbednosnih razloga. Kasnije je dozvoljen ulazak kamiona sa srpskim tablicama, ali ne i protok robe.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter