Izvor: Tanjug
02.12.2023 u 07:04
0

LAVROV JE U PRAVU! VUČIĆ ocenio GOVOR RUSKOG DIPLOMATE O SRBIJI pred OEBSOM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Dubaiju, gde je učestvovao na Samitu lidera o klimatskim promenama COP28, da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao istinu na ministarskom savetu OEBS-a u Skoplju, kako je zapad varao našu zemlju posle potpisivanja Briselskog sporazuma.

– Lavrov je sa izvanrednom tačnošću i preciznošću definisao te stvari – rekao je Vučić. Predsednik je, na pitanje novinara kako vidi to što je Lavrov rekao da Srbija ne može da uđe u EU i otvori novo poglavlje ukoliko ne uvede i sankcije Rusiji, odnosno ne uskladi se sa spoljnom politikom Evrope, rekao da je Lavrov govorio i o mnogo važnijim stvarima za Srbiju i srpski narod.

– Nažalost, mi Srbi ne volimo da čujemo šta drugi govore ni kada dolazi sa zapada, ni kada dolazi sa istoka. Mi bismo voleli da čujemo ad hoc negativno ili pozitivno mišljenje o političarima koje volimo ili ne volimo i to je sve. Suštinski, Sergej Lavrov je sve istinito rekao. On je govorio o mnogo važnim stvarima za Srbiju i o tome kako je to funkcionisalo od 2013. i kako su varali našu zemlju posle Briselskog sporazuma. Kako bi se dostiglo nešto što treba da se ispuni, onda se samo to ne bi ispunjavalo i onda bi se reklo Srbima – pa eto 10 godina nije ispunjeno, pa ćete dobiti i duplo manje od toga što ste tražili. To je tačno, to se sve događa – rekao je Vučić.

Kazao je da se samo postavlja pitanje šta mi možemo da promenimo, a da ostanemo ne samo živi, već da sačuvamo svoju decu, da nemamo ratove i da nam zemlja ekonomski napreduje.

– Pošto nije lako, sa izvanrednom tačnošću i preciznošću je Lavrov definisao te stvari, a moje pitanje je samo, a šta mi možemo da promenimo u svom odnosu – rekao je Vučić. Dodao je da Lavrov nije nas kritikovao i da on, Vučić, ne postavlja time retorsko pitanje ruskom ministru spoljnih poslova, već nama, s obzirom na to da sve to zna u mnogo gorem obliku nego što je Lavrov predočio javnosti.

– Tamo je Lavrov bio optužen da oni valjda Srbiju koriste za izazivanje sukoba u regionu i slično, ali suština je u tome da su nama prilično vezane ruke i da se mnogo bolje držimo nego što bi bilo ko očekivao čuvajući svoju nezavisnost, suverenitet i u donošenju odluka, a ne samo u smislu poštovanja Povelje UN i čuvanja naših granica – rekao je Vučić. Istakao je da je situacija svakako teška i da će biti još teža.

– To potvrđuju i odluke u kojima oni misle da u celini Ohridski sporazum, ili neki smatraju da bi bilo dobro da ga Evropska komisija uvrsti kao deo pregovaračkog poglavlja, a o čemu sam ja govorio da može da bude onaj deo koji smo mi jasno rekli da možemo da ispunjavamo, ali ne može da bude deo pregovaračkog poglavlja ono što smo rekli da ne može da bude ispunjavano – naglasio je Vučić. Na pitanje šta oni hoće ispod žita da urade, Vučić je rekao da ni ne rade to ispod žita pošto hoće da u potpunosti legalizuju članstvo Kosova u UN, kao deo pregovaračkog poglavlja. Predsednik Srbije je rekao da nije to bitno da li njega ucenjuju, već da ucenjuju celu našu zemlju.

– Danas sam video da su neki bili u poseti u Nemačkoj i kažu da ćemo sve mi to da ispunimo i da će cvetati ruže na evropskom putu. Procureo je nekako izveštaj Evropske komisije u kome se kaže da smo mi spremni za otvaranje celog klastera, sa četiri ili pet poglavlja, da smo i tehnički i suštinski spremni u svakom smislu, što znači da smo uradili dobre reforme. I Evropska komisija to prihvata i priznaje, ali kažu da će zavisiti od političkih stvari, odnosno od razgovora sa Prištinom – naveo je Vučić. Na pitanje kada ide u Brisel pošto je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao da nema saznanja kada će se sresti, Vučić je rekao da prištinska strana poslednji put nije htela da se sastane sa našim pregovaračem Petrom Petkovićem.

– Izbegli su, oni ne žele ništa da ispune, ali imaju svu podršku i sav pritisak je na našoj strani i to je jasno, nedvosmisleno i nesumnjivo“, naveo je Vučić. Predsednik Srbije je, govoreći o isplati pomoći penzionerima i srednjoškolcima, rekao da se finansijska moć jedne države ogleda u tome koliko može da pomogne svojim građanima, a da time ne povećava stopu javnog duga u odnosu na BDP i istakao da je to odgovorno ponašanje države. On je, komentarišući izjave da „finansijska nemoć države košta 20.000 dinara – rekao da je to finasijska moć, kao i da bi moglo da se da mnogo više novca, ali da mora da se razmišlja o trošenju novca, zbog toga jer ne znamo kakvi su izazovi pred nama.

– Uvek su mogući sukobi, a moguće je da dođe do sukoba u Južnoj Americi, pa može izbiti još jedan sukob negde drugde. Onda će nam kriza biti ne samo u oblasti energetike, već i u mnogim drugim oblastima, koja će biti mnogo veća nego što je danas. I opet će Srbija morati kao država da reaguje, kao što je reagovala tokom koronavirusa, tokom migracija, tokom sukoba u Ukrajini i na različite načine. Tako da uvek je potrebno da imate dobru rezervu – rekao je predsednik. On je naveo da su naše devizne rezerve na istorijskom maksimumu, kao i zlatne rezerve i da na računu Republike Srbije imamo skoro 5 milijardi evra.

– Ne možemo mi da bankrotiramo, tako rečeno. Koliko smo mi daleko od bankrotstva. Ne bih da kažem, mnogo razvijenije zemlje su mnogo bliže bankrotstvu od Srbije, mnogo razvijenije evropske zemlje – rekao je on. Naveo je da je u Dubaiju razgovarao i sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgievom, koja je istakla da je vrlo zadovoljna situacijom u Srbiji. „U trećem kvartalu naša stopa rasta je bila 3,6 odsto, ukupno mislim 2, 2 odsto do sada, što znači da sa takvim rastom će biti negde 2,6 – 2,7 odsto do kraja godine, malo više od onoga što smo predviđali. Posle one revizije plana, sledeće godine značajno više od toga, što znači da ćemo imati prostora za nova povećanja plata i penzija – rekao je predsednik. Podsetio je da je penzionerima isplaćeno 20.000 dinara i da su od 1. decembra aktivne i efektivne studentske kartice, dodajući da je 90.000 kartica validirano, a da se više od 100.000 studenata prijavilo.

– Za srednjoškolce verujem da će do kraja sledeće nedelje dobiti novac, to jest njihove majke, odnosno samohrani roditelji, odnosno staratelj – rekao je Vučić. Govoreći o predizbornoj kampanji, Vučić je rekao da nije kažnjivo zvati ljude iz telefonskih centara tokom predizborne kampanje i ocenio da je to deo ozbiljne kampanje svuda u svetu.

– Kako vi mislite da ne čujete nikada građane, da ne razgovarate sa građanima, već da samo postavite kameru ispred sebe i da se obraćate sebi i da kažete „A sad vam ja kažem ovako ili onako i to je to.“ To je deo ozbiljne kampanje u svakoj zemlji na svetu i ništa više od toga – naveo je Vučić. Govoreći o kritikama za telefonske centre, Vučić je rekao da ga kritikuju ljudi koji bi da spreče svaku vrstu kampanje, zato što, kako je rekao, nemaju svoje političke stranke koje bi mogle da urade bilo šta. Na komentar novinara da predstavnici opozicije često menjaju mišljenja u svojim nastupima, Vučić je rekao da oni mišljenja menjaju, između ostalog i pod uticajem ambasada.

– Neka mišljenja menjaju sami, što nije loše, dobro je kada napredujete, a neka mišljenja im menjaju neki drugi, kad sednu tamo na kanabe kod nekih od ambasadora, jer oni viši nivo ne dostižu. A onda su srećni kao deca kada odatle izađu i onda izađu sa njihovim mišljenjima – naveo je Vučić. Predsednik Srbije je u petak učestvovao na samitu COP28 u Dubaiju, gde je u obraćanju rekao da je Srbija donela odluku da napravi novu strategiju kako bi doprinela borbi protiv klimatskih promena i da su one su deo strategije do 2050. godine. On je istakao da je Srbija spremna da da veliki doprinos u toj borbi. Vučić je tokom boravka u Dubaiju imao brojne bilateralne susrete, a, između ostalih, sastao se sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, predsednikom Poljske Andžejom Dudom, ministrom spoljnih poslova UAE šeikom Abdulom bin Zajedom, kraljem Bahreina Hamadom, predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidesom, predsednicom Mađarske Katalin Novak, kao i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, direktorkom MMF-a Kristalinom Georgievom, predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar, premijerkom Danske Mete Frederiksen i predsednikom Vlade Republike Indije Narendrom Modijem.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter