Izvor: happy
29.01.2024 u 15:49
0

MINISTAR MALI SA ALAMOM: Srbija je izgradila kredibilitet ispunjavanjem obećanja

Asad Alam je istakao da Svetska banka želi da nastavi sa podrškom Srbiji

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa direktorom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Asadom Alamom o aktuelnim ekonomskim pitanjima, a u razgovoru je ocenjeno da Srbija ima dobre ekonomske performanse kao i da nema problema u 14 projekata u kojima učestvuje ova međunarodna finansijska institucija.

Asad Alam je istakao da Svetska banka želi da nastavi sa podrškom Srbiji. „Srbija je uzor kako možemo na sličan način da podržimo i druge zemlje kojima je to potrebno“, rekao je on.

Mali je naveo da je za Srbiju od izuzetne važnosti podrška Svetske banke, kao i MMF-a, Evropske banke za obnovu i razvoj i drugih međunarodnih institucija.

Srbiji je važna stabilnost koju takva podrška pruža, a kredibilitet smo izgradili time što smo svako obećanje ispunili – rekao je Mali, saopštilo je resorno ministarstvo.

On je istakao da u teškim godinama Srbija pronalazi izvore rasta što je važno za kontinuitet ekonomskih rezultata kome se teži te da će u narednim godinama prioritet biti obrazovanje i inovacije budući da se, kako je rekao, ulaganje u ljude uvek isplati.

Mali je predstavio šta je Srbija do sada postigla i podsetio da će 2027. godine biti domaćin međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo koja će, prema njegovim rečima, biti „kišobran“ i nosilac daljeg rasta, ulaganja i razvoja. On je istakao da je Srbija prošle godine ostvarila rast BDP-a od 2,5 odsto i dostigla 69 milijardi evra uz rekordan priliv stranih direktnih investicija od 4,5 milijardi evra, rekordno nisku nezaposlenost od devet odsto, rekordno visoku zaposlenost od 50,7 odsto i 2,367 miliona zaposlenih građana.

Trudimo se da pronađemo izvore rasta. Na Ekspu ćemo se predstaviti najbolje moguće, optimistični smo – rekao je Mali i dodao da je Srbija likvidna, ali da u nestabilnim vremenima i treba insistirati na visokoj likvidnosti, jer to daje sigurnost.

Uz to, kako je rekao Mali, Srbija radi na izgradnji infrastrukture, auto-puteva i brzih saobraćajnica, sistema za prečišćavanje vode, na zelenoj agendi, ali i povećanju nataliteta merama koje podstiču rađanje dece, te ulaže konstantne napore u podizanje standarda građana rastom plata i penzija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter