Izvor: Tanjug
28.02.2023 u 12:27
0

MINISTAR VESIĆ ISTIČE: „Vučić je juče branio interese države i učinio još jedan korak da Srbija nastavi svoj evropski put“

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom jučerašnje runde pregovora u Briselu, kao i svaki prethodni put, jasno, oštro i odlučno branio interese Srbije i učinio još jedan korak da Srbija nastavi svoj evropski put, da nastavi da se razvija, a da istovremeno štiti svoje interese.

Goran Vesić je rekao da je  bilo optužbi da će predsednik ne znam šta potpisati u Briselu, a nikakav dokument juče nije potpisan. Čak nije ni objavljena zajednička izjava. Imali smo saopštenje EU, koje nije pravno obavezujući dokument, niti stvara bilo kakve pravne ili političke posledice, rekao je on.

On je pozdravio saopštenje EU u kojem stoji da svi do sada potpisani sporazumi moraju da se sprovedu, a to znači formiranje Zajednice srpskih opština, kao uslov za bilo kakav napredak u razgovorima.

MINISTAR VESIĆ PORUČIO: „Izmene Zakona o planiranju i izgradnji donose kraće i transparentnije procedure“

– Najvažnija poruka, koju je juče poslao i predsednik Vučić, je formiranje Zajednice srpskih opština, koja obezbeđuje sigurnost Srba na KiM, njihova prava, mogućnost da samostalno odlučuju o svojoj sudbini, rekao je Goran Vesić.

On je konstatovao da se u Srbiji poslednjih dana vodi hajka i plasiraju dezinformacije o ZSO, kroz koju, ističe, Srbi na KiM dobijaju 22 veoma jasne nadležnosti. Prema rečima Vesića, u Srbiji kampanju protiv ZSO vode upravo oni koji se, kaže, predstavljaju kao patriote koje se bore za interese srpstva.

– Oni bi izgleda najviše voleli da Srbi nemaju nikakva prava, da Srbija bude izolovana, pod sankcijama, jer je to, čini se, pravo okruženje u kojima te lažne patriote mogu da žive. Oni ne razumeju da Srbija može da bude prosperitetna zemlja, koja štiti interese Srba svuda gde žive. Zato sada od tvrdnji da će Vučić nešto potpisati u Briselu imamo izjave kako ZSO ne valja ništa. Da ne valja, Aljbin Kurti bi je, valjda, formirao, rekao je ministar Goran Vesić.

On je napomenuo da Beograd čeka samo jedan potpis – da Kurti potpiše ZSO, što on nikada neće učiniti, ali bez čega neće biti napretka u pregovorima, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

– Sprovođenje svih potpisanih sporazuma znači, pre svega, Zajednicu srpskih opština. Zato predsednik i govori o implementaciji i mapi puta. Na početku mape puta mora da bude ZSO, poručio je Goran Vesić.

Ukazao je da je pozicija Srbije danas potpuno drugačija u odnosu na 2012. godinu, jer danas većina zemalja u UN ne priznaje samoproglašeno Kosovo, a to je, kaže, pobeda predsednika Vučića, njegove diplomatije i upornosti. Na pitanje da li je danas bliži neki dogovor Beograda i Prištine, Vesić je odgovorio da se i ne zna šta Priština želi.

– Nudili su juče da potpišu sve i svašta, šta god da su im dali oni bi potpisali, makar to bio jelovnik, ali samo jednu stvar nisu želeli – da se formira ZSO, na čemu Vučić i Srbija insistiraju, rekao je Goran Vesić.

Ponovio je da predsednik Srbije za deset godina nije izbegao nijedan razgovor, uključujući i one najbesmislenije za koje se unapred znalo da neće doneti rezultat, jer je njegova obaveza, kao predsednika, da razgovara u ime Srbije i svojim potezima ne učini ništa da zemlji oteža situaciju, već da politička, ekonomska i međunarodna pozicija Srbije bude bolja. Vesić je dodao da deo opozicije ne razume da oko nekih pitanja nema strančarenja, a takvo je upravo pitanje KiM.

– Vučić razume da je to nacionalno pitanje i želeo je i u parlamentu da čuje neki predlog i tražio podršku, ali ne političku podršku za sebe, već podršku da se bori za interese Srbije sa mnogo jačom snagom. I, nije je dobio, rekao je Goran Vesić.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter