Izvor: Novosti
02.05.2023 u 20:15
0

OBRAĆANJE PETRA PETKOVIĆA IZ BRISELA: Dokument o Deklaraciji o nestalim osobama potvrđuje da smo zaštitili interese države Srbije (VIDEO)

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković objasnio je da je uz Deklaraciju o nestalim osobama priloženo i pismo koje je potpisao Vučić i kojim je zaštićena država Srbija.

 

– Usvojen je tekst deklaracije o nestalim osobama, koji je usaglašen prethodno na tehničkom nivou. Ono što je važno to je da pre usvajanja teksta deklaracije priložena je i izjava koju je potpisao predsednik Aleksandar Vučić, gde su razjašerne važne stvari u vezi sa terminom koji se pominje u Deklaraciji o nestalim osobama. Ova izjava potvrđuje da smo zaštitili interese države Srbije kada je reč o ovom pitanju. Više od dve godine država Srbija insistira na usvajanju ove deklaracije. Sve vreme Priština vrši opstrukciju i ne želi da se dogovorimo jer insistira na terminu „end fors disapirijens“ koji je pravni konstrukt, odnosno termin koji je definisan u tački 2. Međunarodne konvencije o prilnom nestanku, a namerno su insistirali na ovom terminu da bi se mogla da se poziva na to i da traži odgovornost Beograda kada je reč o prisilnom nestanku. Mi nismo pristali na taj termin. To je u ovoj izjavi jasno podvučeno. Već smo se saglasili i dogovorili i što je ušlo u tekst deklaracije je termin „nestali pod prinudnom“. To nije pravni konstrukt i ne uključuje bilo kakvu odgovornost države Srbije u pravnom smislu, već ukazuje samo na okolnosti pod kojima je određena osoba odnosno lice nestalo.

NOVA RUNDA PREGOVORA U BRISELU: USVOJENA DEKLARACIJA O NESTALIMA!

Petković je dodao da su se razgovori nastavili o ZSO i drugim važnim pitanjima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter