Izvor: HAPPYBSC
12.01.2024 u 11:57
0

OVO JE ORUŽJE KOJE AMERIKA PRODAJE KOSOVU: Kakav je protivoklopni sistem Džavelin, koji će SAD prodati

Protivoklopni sistem FGM-148 Džavelin, čiju je prodaju Kosovu odobrio američki Stejt Department, ima domet od 65 metara do četiri kilometra a tandem kumulativna bojeva glava, koja probija oklop svih savremenih tenkova i oklopnih vozila, pogađa cilj napadom odozgo, gde je oklop najtanji.

U paketu vrednom 75 miliona dolara, Vlada Kosova je po navodima Agencije za odbrambenu i bezbednosnu saradnju (DSCA), izrazila nameru da kupi 246 projektila Džavelin FGM-148F, 24 lansirne jedinice LWCLU ( Light Weight Command Launch Unit), trenažere za osnovne veštine, trenažere za spoljnu upotrebu, simulatore projektila, stanice za instruktore, jedinice za hlađenje baterije.

MALTRETIRANJA SE NASTAVLJAJU: Odložen početak suđenja optuženim Srbima za terorizam, sudski spisi im dostavljeni samo na albanskom

U nabavku su uključena i uputstva za upotrebu, kao i obuka nišandžija, tehničara i logističara. Sistem Džavelin intenzivno je upotrebljavan tokom rata u Ukrajini gde su oružane snage te zemlje uspele da unište desetine ruskih oklopnih vozila dejstvom tih protivoklopnih raketa.

U saopštenju DSCA se dalje navodi da će prodaja podržati bezbednosne i spoljnopolitičke ciljeve SAD u regionu, da „neće umanjiti odbrambenu moć“ te zemlje i da neće biti ugrožena ravnoteža snaga u regionu.

Navodi se i da „predložena prodaja dugoročno poboljšava odbrambene sposobnosti zemlje kupca“, ali za razliku od saopštenja o odobravanju prodaje Džavelina drugim zemljama gde stoji da će služiti „unapređenju odgovora na sadašnje i buduće pretnje“ u slučaju Kosova stoji „unapređenje kapaciteta odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta“ dok se pretnje ne pominju.

Obuka za korišćenje tog sistema u američkoj vojsci traje dve nedelje za vojnike koji su već imali iskustvo upotrebe protivoklopnih sistema.

Prema podacima iz budžeta odbrane Kopnene vojske SAD, cena jedne lansirno-komandne jedinice (LCU) iznosi oko 311.000 dolara, dok je cena jednog projektila 263.000 dolara pa bi u slučaju realizacije nabavke, Priština dobila taj protivoklopni sistem po gotovo identičnoj ceni koja važi za američku vojsku.

Količina projektila koju traže vlasti u Prištini ozbiljno izlazi iz okvira dosadašnjih narudžbina s obzirom na veličinu Kosovskih snaga bezbednosti (KSB).

Hrvatska je početkom 2023. godine zvanično najavila u Planu nabavke za 2023. godinu kupovinu sistema Džavelin u vrednosti od 25 miliona evra.

Australija je u maju 2023. zatražila kupovinu 255 Džavelina, za 60 miliona dolara, ali bez veće količine opreme, s obzirom da već ima sistem u upotrebi godinama.

Rumunija je u decembru 2023. zatražila kupovinu 263 projektila Džavelin i 26 lansirnih jedinica, za 80 miliona dolara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter