Izvor: Kurir.rs
27.05.2023 u 07:29
0

POTRESNI SNIMCI NASILJA NAD SRBIMA NA KiM: Komandant KFOR-a se sastao sa Kurtijem, Kvinta od Prištine traži povlačenje

Za ujutru u 9 sati zakazana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojoj će prisustvovati i predsednik Vučić.

Tzv. kosovska policije danas je nasilno upala u zgrade opština na severu Kosmeta – u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Pred zgradama je bilo više desetina Srba, negde i više stotina, a policija je koristila silu, čak i suzavce i šok bombe.

Predsednik Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Vučić je potpisao naredbu o podizanju borbene gotovosti, posle čega se, prema rečima ministra odbrane Miloša Vučevića, vojska razmeštala na pozicije ka administrativnoj liniji.

Nasilnu akciju tzv. kosovske policije osudili su EU, Kfor, Kvinta, pa američke diplomate – državni sekretar Entoni Blinken, ambasadori Kristofer Hil (u Beogradu) i Džefri Hovenijer (u Prištini).

23.10 KFOR: Sukob izazvan nasilnim upadom u zgrade opština!

„KFOR pomno prati situaciju na severu Kosova gde je niz sukoba izazvao nasilni ulazak novoizabranih gradonačelnika u zgrade opština. To je iznimno opasno za proces normalizacije i reskira dalju eskalaciju napetosti. KFOR oštro osuđuje ove jednostrane postupke i poziva sve strane da se suzdrže od nasilja koje bi moglo ugroziti sigurnost na Kosovu. Koordinacija između svih aktera ključna je za izbegavanje daljih eskalacije. KFOR-ov prvi prioritet ostaje osiguranje sigurnog okruženja, u skladu s mandatom Veća sigurnosti UN-a. Dijalog i diplomatija su jedini put do trajnog mira i sigurnosti na Kosovu“, saopštio je večeras KFOR.

22.11 – Kurti ne popušta: Novi gradonačelnici obavljaće dužnosti nesmetano

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se komandantom Kfora general-majorom Anđelom Mikeleom Ristućom. Tim povodom oglasila se Priština tvrdeći da je Kurti na sastanku istakao da bezbednosne institucije rade na obezbeđivanju mirnog okruženja za sve, dodajući da je prioritet vladavina prava i sloboda kretanja, prenosi Reporteri.

Novi gradonačelnici severnih opština, kako je kazao Kurti, obavljaće svoje dužnosti nesmetano.

„Premijer Kurti je naglasio da gradonačelnici opština, izabrani na slobodnim i demokratskim izborima, moraju da izvršavaju svoje dužnosti i odgovornosti, da obezbede kvalitetne javne usluge svim građanima, bez prepreka“, navodi se u saopštenju.

Takođe, Kurti je rekao komandantu Ristućiju da je tzv. kosovska policija posvećena da gradonačelnicima omogući pristup radnim mestima odakle će služiti svim građanima bez razlike i diskriminacije.

Kurti je naveo da su opštinski objekti na severu vlasništvo Kosova, zaključuje se u saopštenju.

22.08 – Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u subotu u 9.00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sednici Saveta za nacionalnu bezbednost u subotu, 27. maja 2023. godine, u 9 časova. Sednica će biti održana u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu.

21.43 – Kvinta pozvala Prištinu da se odmah povuku i deeskaliraju

Kvitna je večeras osudila nasilje na severu Kosmeta i pozvala kosovske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju.

U zajedničkom saopštenju SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije osuđuju odluku Prištine da na silu obezbedi pristup opštinskim zgradama na severu Kosmeta uprkos njihovom pozivu na uzdržanost.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter