Izvor: Tanjug
16.06.2023 u 15:03
0

NA SASTANAK POZVANI VUČIĆ I KURTI: STANO saopštio šta je BORELJ tražio

Potparol Evropske komisije (EK) Peter Stano ponovio je danas da je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sledeće sedmice u Brisel na sastanak povodom krize.

– Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj je, u svetlu tekuće eskalacije, a u nedostatku smislenih koraka ka deeskalaciji, pozvao dvojicu lidera Srbije i Kosova sledeće nedelje u Brisel na krizni sastanak – rekao je Stano i dodao da trenutno ne može da iznese još detalja.

– Procesi su u toku, ne mogu više ništa reći. Više detalja objavićemo uskoro – rekao je Stano. Govoreći o hapšenju pipadnika kosovske policije rekao da je EU u stalnom kontaktu sa Beogradom i Prištinom, kao i sa Kforom.

TOP 5 RUSKIH NAJSMRTONOSNIJIH KRSTAREĆIH RAKETA: Ovo sigurno niste znali

– Od hapšenja kosovskih policajaca od strane srpskih vlasti, u kontaktu smo s obe strane i sa Kforom, kako bismo utvrdili šta se i kako tačno desilo. Veoma je važno da to imamo na stolu. Do tada, pozivamo strane da ne preduzimaju nikakve akcije i da ne raeguju na način koji može dodatno podstaći ionako veoma napetu situaciju. Ponavljamo naš poziv na hitnu, brzu, i smislenu deeskalaviju – zaključio je Stano.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je juče da je Vučića i Kurtija pozvao na sastanak u Brisel i da će tema sastanaka biti upravljanje krizom na severu KiM.

– Imajući u vidu da se situacija na terenu svakodnevno pogoršava, pozvao sam najviše predstavnike Beograda i Prištine na sastanak o rešavanju krize – naveo je Borelj. On je podsetio koliko su važni odnosi i saradnja EU i Kfora, i zahvalio komandi i trupama Kfora za posao koji obavljaju na severu KiM.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter