Izvor:
24.06.2019 u 15:44
0

PREDSTAVLJEN RADNI TEKST STRATEGIJE RAZVOJA PRAVOSUĐA!

Radni tekst nove Strategije razvoja pravosuđa za period 2019-2024. predstavljen je danas, a ministarka pravde Nela Kuburović kaže da ona obuhvata ustavnu reformu, kao i izmenu čitavog seta zakona, koji moraju da budu usagašeni sa izmenama Ustava.

Zadovoljna je, kaže, ostvarenim rezultatima u poslednjih nekoliko godina u cilju jačanja nezavisnosti i stručnosti nosilaca pravosudnih funkcija, i povećanju efikasnosti, te navodi da su uvedene nove pravosudne profesije – javni beležnici i izvršitelji.

– Dosta toga je urađeno i na razvoju e – Pravosuđa i unapređenju infrastrukture. Prethodni petogodišnji period je obeležilo najveće infrastrukturno ulaganje poslednjih nekoliko decenija – poručila je ministarka na okruglom stolu u Beogradu na kome je predstavljen radni tekst nove strategije.

Kako je saopštilo Ministarstvo pravde, Kuburović je naglasila je da je o radnom tekstu nove strategije postignut konsenzus svih članova, i dodala da je čitav proces izrade nacrta pratio transparentan i inkluzivan postupak rada na izradi strategije.

Ona je rekla da novom strategijom stavljen akcenat na rasterećenje beogradskih sudova i mere koje je potrebno preduzeti u narednom periodu u tom cilju.

Ministarka pravde je ocenila da je Strategija reforme pravosuđa za period 2006-2011. donela najviše zamerki i nepravilnosti čije pojedine posledice i danas osećamo.

To se, dodaje, odnosi na reizbor sudija 2009. godine, za koji je Ustavni sud kasnije potvrdio kao neustavan, kao i na mrežu sudova koja je počela da radi 1. januara 2010. godine a za koju kaže da se pokazala kao neefikasna.

Dodala je da godinama nisu postojali kriterijumi za vrednovanje rada sudija i tužilaca, a da gotovo tri godine sudovi nisu imali izabrane predsednike.

– Ne treba zaboraviti ni kritike od međunarodnih institucija, kada je reč o reformi iz 2006. godine. Ustav iz 2006. razmatrala je Venecijanska komisija, koja je u svom mišljenju iz 2007. ukazala na niz nepravilnosti i kršenja evropskih standarda, kada je reč o postupku izbora sudija i rešavanja načela stalnosti sudijske funkcije – navela ja ministarka.

Kako je objasnila, upravo strategija koja je bila usvojena 2013. godine trebalo je da otkloni najveći deo posledica iz prethodnog perioda – povratak u sistem sudija i tužilaca koji su bili razrešeni 2009. godine, uspostavljanje nove mreža sudova od 2014. godine, koja je trebalo da otkloni problem nejednake opterećenosti sudova, kao i problem velikog broja nerešenih starih predmeta.

Ministarka pravde je navela da je izrada radnog teksta Strategije razvoja tekla paralelno sa revizijom Akcionog plana za Poglavlje 23.

– Akcioni plan za Poglavlje 23 upravo treba da bude istovremeno i Akcioni plan za sprovođenje mera Strategije razvoja, kako bi se izbegli različiti načini izveštavanja i vršila efikasnija kontrola sprovođenja aktivnosti – kaže Kuburović.

Ministarka je rekla da je Nacrt revidiranog akcionog plana dostavljen Evropskoj komisiji na mišljenje, i da će nakon što Evropska komisija dostavi primedbe, Ministarstvo pravde ponovo otvoriti javnu raspravu i konsultativni proces sa državnim organima, ali i sa civilnim sektorom, kako bi se izradio konačni revidirani Akcioni plan i kako bi se i Strategija i revidirani Akcioni plan istovremeno usvojili.

Direktor Misije američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji Majk de la Rosa naglasio je da ekonomski i društveni napredak ne može biti ostvaren bez odlučnog poštovanja vladavine prava i delotvorne zaštite prava svih.

Vršilac funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević rekao je da su aktivnosti i mere strateških dokumenata koje se godinama sprovode uvek sa ciljem postizanja nezavisnosti, kao i stručnog, odgovornog i efikasnog pravosudni sistem.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac istakla je da je za dalji razvoj pravosuđa neophodan sveobuhvatni pristup, te da je Strategiju reforme pravosuđa za period 2013-2018. potrebno sada nastaviti i unaprediti.

– Nezavisno, samostalno, moderno i efikasno pravosuđe, koje je odgovorno i otvoreno predstavlja suštinu naših napora – kaže Dolovac.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter