Izvor: Tanjug
12.10.2022 u 16:55
0

VAŽNO JE DA SE OBE STRANE ANGAŽUJU: Varhelji izjavio da Srbija pravi ustupke u dijalogu sa Prištinom

Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varheji rekao je danas da Srbija u poslednje vreme pravi ustupke u dijalogu sa Prištinom i naveo kao primer dogovor o ličnim kartama koji je postignut letos.

– To je bio zaista veliki napredak u dijalogu – ocenio je Varheji i dodao da su se sa druge strane iz Prištine videle unilateralne akcije kosovske vlade.

On je to rekao tokom debate u Komitetu za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu u Briselu odgovarajući na pitanje poslanik Lukasa Mandla iz Austrije zašto u izveštaju Komisije piše da Priština treba više da se angažuje u dijalogu sa Srbijom, ako je kako tvrdi, Srbija ta koja blokira Kosovo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Mislim da je važno da se obe strane angažuju i da na kraju dijalog donese rezultat – odgovrio je Varheji.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da se od Srbije očekuje da brzo formira vladu i da produži sa reformama kao i usklađivanje sa spoljnom politikom Unije i sa sankcijama.

Bilčik je rekao da se puno govori o tome da je Srbija pod velikim pritiskom da donese neke odluke, ali je dodao da je Srbija donela jasnu odluku kada je aplicirala za članstvo u Evropskoj uniji i da se od Beograda ocekuje da se ponaša u skladu sa tim.

On je rekao da mu je drago što u novoj Skupštini ima pluralizma i što će Srbija da produži međuparlamentarni dijalog sa Evropskim parlamentom.

VARHEJI OCENIO: Srbija iskren politički partner koja mora više da radi na usklađivanju spoljne politike prema Rusiji

Na tvrdnje nekih poslanika da vladavina prava u Srbiji nazaduje, Varheji je bio izričit da Srbija ne nazaduje i da to stoji u izveštaju.

– Srbija produžava da napreduje u sudskim reformama i naš zaključak je da nema nazadovanja nego napretka – istakao je Varheji.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter