Izvor: Tanjug
21.09.2021 u 08:55
0

Vjosa Osmani: Beograd krši sporazume, ne Priština

 Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani tvrdi da je Beograd taj koji je jednostrano delovao od 2016. godine i koji krši sporazume iz Brisela, a ne Priština.

PROČITAJTE JOŠ: PETKOVIĆ: Neće nas dijalogu učiti oni koji na goloruki narod idu dugim cevima

Osmani je na Fejsbuku pozvala Evropsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije da „odmah prekine s provokacijama Kosova i zloupotrebom građana u političke svrhe“.

„Kosovo je danas u potpunosti primenilo sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija ignorisala i nastavlja da ne sprovodi“, napisala je Osmani, reagujući na zahtev EU da Beograd i Priština smire napetosti povodom novonastale situacije na severu KiM zbog prištinskog uvođenja „mera reciprociteta“.

Ona je ocenila da se „mere reciprociteta“ po pitanju registarskih tablica ne mogu smatrati jednostranom akcijom već navodnim „delovanjem u skladu sa potpisanim sporazumima“ koje bi, kako je navela, trebalo da zahteva i EU.

VAŽNO: Bljerim Velja: Stavovi Srbije su protiv principa dijaloga

Osmani tvrdi i da „ilegalne srpske strukture“ koje se, kako navodi, finansiraju iz Srbije i primaju naloge iz Srbije, „preduzimaju radnje kojima ne samo da krše briselske sporazume, već i ugrožavaju bezbednost građana i stabilnost regiona“.

„Srbija prema nepromenjenom receptu iz prošlosti koristi srpske državne institucije da ugrozi našu zemlju“, tvrdi Osmani.

PROČITAJTE JOŠ: OVAKO JE DANAS NA JARINJU I BRNJAKU: Jedinice ROSU sa dugim cevima i snajperima!

Ona je dodala da nijedna vrsta pretnje iz Srbije neće zaustaviti Prištinu u sprovođenju zakona u skladu sa međunarodnim obavezama, „a u korist svih građana, bez obzira na etničku pripadnost“.

„Odluka kosovske vlade da sprovede reciprocitet sa Srbijom na registarskim tablicama vozila doneta je zbog isteka roka sporazuma iz 2011. i 2016. godine o slobodi kretanja dve zemlje. Shodno tome, odlukom vlade se obezbeduje jednak tretman i slobodno kretanje građana obe zemlje. Odluka je doneta i sprovedena na svim graničnim prelazima, osim na dva prelaza na severu, gde Vlada Srbije i tamošnje ilegalne strukture zloupotrebljavaju lokalne Srbe“, tvrdi Osmani.

Osmani je ocenila da „destabilizujuća politika Srbije“ na KiM i u regionu i njeni „hegemonisticki ciljevi“ za razvoj „tzv. srpskog sveta“ predstavljaju povratak politici Srbije iz devedesetih.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

(Kraj) tđ/

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter