Izvor: tanjug
08.12.2022 u 22:28
0

ŽIOFRE POSETIO SUBOTICU: „Subotička deca su sjajna, ovo je neverovatno iskustvo“

Ambasador i ssef Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji Emanuele Žiofre boravi u dvodnevnoj poseti Subotici u pratnji ambasadora Češke i Švedske.

ŽIOFRE OPTIMISTIČAN, ALI I OPREZAN: „Evropska unija je poslala jasnu poruku da želi članstvo država Zapadnog Balkana!

Po dolasku u Suboticu ambasador se u Gradskoj kući sastao sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem, a zatim je obišao subotičku Sinagogu i Gimnaziju „Svetozar Marković“. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

U toj obrazovnoj ustanovi đacima je u tri učionice predstavljena misija i vizija Evropske Unije, te se debatovalo o tome kako mladi vide ovu evropsku zajednicu. 

Žiofre je uručio nagrade – košarkaške lopte pobedničkim ekipama školskog basket turnira „3×3“, pod nazivom „EU in my neighbourhood“, koji se odvijao u toku dana, a u kom su učestvovale četiri srednje škole.

Bilo je reči o budućnosti mladih i ove zemlje. Smatram da je budućnost Srbije Evropska Unija. Stoga smo danas imali priliku da razgovaramo o dve budućnosti koje su se susrele. Bio sam vrlo ohrabren zbog svih reči koje sam čuo od ovih mladih ljudi, pitanja koja su mi postavili, mišljenja koja su iznosili, pa čak i kritika. Subotička deca su sjajna i ovo je bilo neverovatno iskustvo. Uočio sam da ovde ima dece sa potencijalom da izrastu u šampione basketa, tako da možda neki od njih svoju budućnost neće imati u EU, nego u NBA“, rekao je Ziofre.

Bakić je kazao da je ponosan na sve učenike Subotice, koji su još jednom pokazali da su budućnost grada i Srbije. 

Srednje obrazovanje u Subotici je jedno od najboljih u Republici Srbiji, te sam uveren da bi impresije bile iste koju god školu da smo danas posetili. Subotica je pionir u dualnom obrazovanju, a imamo i dva trening centra dualnog obrazovanja, po čemu smo jedinstveni u zemlji. Naš grad nosi i epitet grada sporta, jer je ona iznedrila veliki broj državnih, evropskih, svetskih i olimpijskih pobednika“, kazao je gradonačelnik.

Potom je usledila poseta ambasadora fabrici nemačke kompanije „Bojsen“ (Boysen Abgassysteme, BAS), koja spada u vodeće svetske proizvođače izduvnih sistema za automobilsku industriju, a koja posluje u okviru subotičke industrijske zone nešto više od godinu dana.

Žiofre je rekao da je to konkretan primer evropske investicije u ovaj region, te podsetio da je Evropska Unija najveći trgovinski partner Srbiji i najveći investitor, koji je značajno povećao broj stranih investicija koje dolaze u ovu zemlju. 

Naveo je i da je fabrika Bojsen veoma impresivna i poseduje velike potencijale da se dalje širi u svom poslovanju. Takođe, ona je dobar primer takozvanog vrednosnog lanca, gde iz različitih zemalja dolaze delovi, ugrađuju se, što je dokaz kako je zajedno moguće postići mnogo na razvoju naših zemalja. 

Moram da primetim da je ova kompanija doprinela razvoju privrede ovog dela Srbije, ne samo jer u njoj trenutno radi oko 200 ljudi i što je plan da se u bliskoj budućnosti taj broj poveća na 500 radnih mesta, nego jer je svojim radom donela korporativnu kulturu, gde su primetni visoki standardi u uslovima rada, bezbednosti na radu, kao i ekološkim standardima. Sve to govori o kvalitetu radnih mesta u ovoj kompaniji. Vidim da je evropska budućnost Srbije, u ovoj fabrici, već počela, rekao je Žiofre.

Bakić je kazao da je privredna zona „Mali Bajmok“, u okviru koje funkcioniše Slobodna zona Subotica, motor privrednog razvoja našeg rada i generator velikog broja zapošljavanja. 

Naveo je i da je kompanija Bojsen lider u automobilskoj industriji, te da je je najveća investicija u Subotici. 

Tu je primetna potpuna automatizacija i robotizacija proizvodnje, uz gotovo stoprocentan sistem bezbednosti rada i zaštite na radu. Šest, od jedanaest kompanija koje su u sastavu industrijske zone, su nemačke. To je najbolja poruka za buduće investitore, jer je opšte poznato da je Nemačka izuzetno oprezna po pitanju investicija u određenim državama, a mi smo dokazali da je rizik poslovanja u našem gradu vrlo zanemarljiv“, kazao je gradonačelnik Subotice.

Prvi dan posete Subotici, završen je u Art bioskopu „Aleksandar Lifka“ gde je gostima prikazan film „Lagodan život“ Orsoa Miyakawa.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter