Izvor: Mondo
12.04.2024 u 22:36
0

DEČAKA VIKTORA ODGAJAO PAS! Hodao je na 4 noge i lajao, jeli hranu iz iste činije – onda je na vrata došla ona

Dečak Viktor je živeo sa psom koji ga je odgajao, jer se njegova majka nije brinula o njemu.

Viktor ‘Vitja’ Kozlovtsev, iz Podolska, sada ima 25 godina, a proveo je četiri godine živeći sa rotvajlerom, spavajući na istom tepihu sa njim i delili su hranu. Kada je pronađen sa sedam godina, jedva je govorio i umesto toga je lajao, hodao na sve četiri noge i jeo kao pas iz činije. Viktor je spavao na tepihu na podu.

Njegova majka – alkoholičarka – smatrana je „nesposobnom“ da ga odgaja. Prema jednom ruskom izveštaju, „samo se pas brinuo o njemu“. Medicinska sestra iz okružne klinike spasila je dete. Gledajući kartone mladih pacijenata, primetila je da Vitja nije doveden na pregled više od četiri godine. Medicinska sestra je otišla na adresu na kojoj je bilo prijavljeno da živi dečak – niko nije otvorio vrata. U stan na periferiji Podolska lekari su došli tek nakon intervencije okruga i Centra za socijalni rad.

„Kada su službenici Ministarstva za vanredne situacije otvorili vrata, pas i dete izjurili su da trče za njima. Dečak se kretao na sve četiri noge, bio je bez odeće. Insekti su bili po njihovim glavama, a nokti su im toliko porasli da su ličili na kandže. Staratelji su pokušali da dignu dete na noge, ali je pas jurnuo na njih – ona je žestoko branila svoje ‘štene‘“, kaže Lilit Gorelova, Vitjina starateljka.

U prostoriji iz koje su istrčali pas i dete nije bilo nameštaja ni igračaka. U sredini je bila činija sa ostacima hrane, pored nje su bile krpe na kojima su dečak i pas spavali. Najgore je što su u istom stanu bile dve odrasle osobe – dečakova majka i baka. Zašto su vaspitanje deteta poverile psu, ostaje misterija. „Ne mogu reći da je majka puno pila ili vodila asocijalan način života. U to vreme je radila kao čistačica u fabrici. U njenoj sobi su bili i TV i frižider. Naravno, odmah je lišena roditeljskog prava, a pokrenut je i slučaj zbog zlostavljanja dece. Ona, međutim, nije priznala krivicu. Uveravala je sve da dečak odrasta u normalnim uslovima.“ nastavlja Lilit.

Dečak je znao da izgovori samo jednu reč – „bonduelle“. Lilit je o Vitji znala dosta i pre nego što ga je usvojila. U zimu 2006. godine, dobila je poziv iz sirotišta da može da dođe po dečaka jer neće preživeti u sirotištu. „Upozorili su me da je veoma čudan: ne govori, ne hoda, može da ugrize ili da se sklupča. Vitja nije prvo usvojeno dete u porodici Gorelov. Ukupno su Lilit i Aleksandar podigli 35 dece. Glava porodice ne poriče: upozoreni su da će dete biti čudno, ali nisu očekivali da će sve biti tako ozbiljno.

„Kada smo došli da posetimo Vitiju u bolnici, hodao je na sve četiri noge i sakrio se ispod stola. Lilit ga je izvukla, stavila na kolena. Odveli smo ga istog dana. Dečak nije imao ni toplu odeću, iako je bila zima. Umotali smo ga u ćebe i odneli kući. “ Vitja je proveo samo nedelju dana u bolnici, ali za to vreme lekari su ga bukvalno stavili na noge. „Pre toga je puzao samo na sve četiri. A kada su nam ga dali, već je mogao da hoda, mada ne bez pomoći – trebalo ga je pridržati ispod ruku“, pričala je o detaljima Lilit. „Istina, dugo nije mogao da siđe niz stepenice, noge mu se nisu savijale, jer su bile kao štapovi.“

Kasnije je uz pomoć hraniteljke Lilit Gorelove počeo da uči da govori i da se školuje. Kako piše Dejli mejl, učio je za krojača. „Voli da šije, srećan je kada drži iglu u ruci“, rekla je Lilit. „Ali on takođe ima želju da postane baštovan“, preneo je Dejli mejl 2019. godine.

Njegovo detinjstvo ostavilo je dubok uticaj i usporilo njegov kognitivni razvoj. „Naravno da se trudimo da ga naučimo svim veštinama odrasle osobe i on jako dobro napreduje“, ponosno je rekla Lilit. „Na primer, ove godine je počeo sam da se vozi javnim prevozom“, dodala je ona.

„Ponekad ga tajno pratimo i vidimo da li se dobro ponaša“, nastavila je Lilit. Na pitanje da li se seća detinjstva, Viktor odmahuje glavom i skriva lice.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter